Slider

Календар на събитията


"На крилете на песента" – детски интерактивен пътеводител в света на художествената песен

зала №48 на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“
„На крилете на песента“ е новият интердисциплинарен проект на сдружение „София – дух и култура“ със специален фокус към детската аудитория. Неговата уникалност се дължи на комбинирането на два напълно нови творчески продукта – оригинален музикален албум и интерактивна детска книжка. В албума са включени петнадесет песни от композиторите Шуберт, Шуман, Менделсон, Брамс и Григ. Те са стилистично и съдържателно съобразени с детските възприятия, изпълнени и записани са от дуо „Колаж“ – Нона Кръстникова (сопран) и Мария Русева (пиано).
Индивидуалният почерк в проекта се дължи и на специално създадените от Ирина Македонска илюстрации към всяка песен, както и на адаптацията на песенните текстове. Те са част от интерактивната детска книжка, целяща развитието на творческото въображение и способността на децата за активно слушане на музика. Добавен е и QR код към всяка песен, което позволява музиката да се слуша онлайн по всяко време и от всяко мобилно устройство.
През октомври и ноември дуо „Колаж“ представя своя проект в петнадесет партньорски столични детски градини и училища под формата на образователни спектакли за деца в предучилищна възраст. На 12 ноември (събота) от 11.00 ч. в зала №48 на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Кремена Ангелова ще допълни проекта с обучителен модул на тема „Звукозаписът и младият музикант“. Събитието е насочено към млади пианисти и певци – студенти и ученици в средни и висши учебни заведения с музикален профил. Срещата ще бъде излъчена на живо на фейсбук страницата на дуо „Колаж“.
„На крилете на песента“ е проект, създаден и с помощта на детското въображение. В подготовката му участват със свои картини децата от курсовете по рисуване на галерия „А+“ с ръководител Ангелика Радева, а част от песенните текстове са преведени от немски на български език от ученици на сдружение „Фридрих Шилер“. По този начин интерактивният пътеводител в света на художествената песен интегрира детската изразност и още по-лесно се свързва с детската аудитория.
Проекта се реализира с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“, партньори на проекта са сдружение „Фридрих Шилер“, издателство „Лисиче“, Сонарт ЕООД, галерия „А+“ и кафе-книжарница FОXbook cafe.

Музикално и танцово изкуство

събота 12 ноември 2022 11:00