Slider

Календар на събитията


РЦСИ "Топлоцентрала" представя "Проклет да е предателят на отечеството" на Театър "Словенско Младинско"

“Топлоцентрала”
На 22 и 23 ноември в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще бъде представен словенският спектакъл “Проклет да е предателят на отечеството!”. Той ще бъде представен за първи път у нас съвместно с инициативата "Нощ на театрите" под режисурата на Оливер Фърлич – "лошото момче на Балканите".
Поставен премиерно в Любляна през 2010 г. в Театър "Словенско Младинско", спектакълът е желан гост на всяка световна сцена и фестивал заради това, че е "истински, ангажиран, важен, груб, политически, постдраматичен, постмодерен театър, занимаващ се с нас и с времето, в което живеем". Зрители на четири континента разбират, че "не историческото събитие на Югославската война е в основата на това силно и блестящо представление, а присъствието на политическия проблем днес: готовността за зверства остава, трябва само да се натисне правилното копче".
Гостуването на “Проклет да е предателят на отечеството!” в България се осъществява от Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", "Таймлайн Продакшънс" и Фондация "Асоциация Информбюро".
Представлението е с български субтитри.
Участват: Примож Безяк, Олга Град, Урош Каурин, Борис Кос, Урош Мачек, Драга Поточняк, Матей Речер, Романа Шалехар, Дарио Варга, Матия Вастл.

Театри

сряда 23 ноември 2022