Slider

Маршрути


По стъпките на религиозната толерантност в столицата на България

София е град на религиозната толерантност, в който съжителстват много религии и деноминации. Православни и католици, мюсюлмани и евреи всеки ден се срещат и изповядват своята вяра – открито, без страх и омраза. Едно от най-големите доказателства за това е така нареченият "Четириъгълник на религиозната толерантност" в сърцето на съвременна София, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго. Можете да посетите храмовете независимо от религиозната ви принадлежност.

sveta-nedelj
1. Православен християнски храм "Св. Неделя" сe издига в центъра на едноименния площад в самото сърце на столицата. Той е посветен на св. великомъченица Неделя – мъченица за вярата. Храм, който свързва България и Сърбия – пази мощите на Свети Крал Стефан Урош II Милутин.

sveta-petka
2. Православен християнски храм "Св. Петка Самарджийска" - малка еднокорабна средновековна постройка, частично вкопана в земята, е в центъра на площада на религиозната толерантност. Наречена е на Св. Параскева-Петка Иконийска (Търновска), която е пример за добротворство и грижа за хората – живот, посветен на грижата и обичта към хората. Храмът е построен през XI век върху древно култово място, а най-старите запазени стенописи са от XIV в.

banj-bashi
3. Джамия "Баня Баши" е единственият действащ мюсюлмански храм на територията на София, запазен до наши дни. Построен е от най-изтъкнатия архитект в историята на Османската империя, който е с български произход - Мимар Синан през 1566-1567 година със средства, дарени от богатия съдия Молла Сейфуллах в памет на починалата му съпруга.

sinegoga

4. Софийската синагога е символът на българското еврейство. Построена е в периода 1905-1909 г. и по големина се нарежда на първо място на Балканския полуостров и на трето в Европа. Освен уникалната сефарадска архитектура и масивният 2 200 килограмов месингов полилей, в храма ще видите и Еврейския исторически музей.

Забележка: За да влезете в Синагогата, трябва да натиснете звънеца на входа на улица "Екзарх Йосиф".


sveti-josif

5. Католическата катедрала носи името "Св. Йосиф", обручник – пазител на Светата Дева. Най-големият католически храм в България ви посреща отдалеч със статуите на Папа Йоан XXIII и на Св. Йосиф с Младенеца, а в притвора – със статуя на Богородица. Вътре над олтара ще намерите един от най-големите дървени кръстове на територията на България. От двете страни на презвитериума са двете статуи на патрона на катедралата Свети Йосиф и на патрона на капуцините Свети Франциск от Асизи.


На същата улица "Княз Борис I" можете да видите и Румънската православна църква "Св. Троица", подворие на Румънската патриаршия, а от другата страна на бул. "Тодор Александров" – и арменска апостолическа православна църква "Св. Богородица".