Slider

Новини


СОФИЯ ПРОИЗВЕЖДА ЕДНА ТРЕТА ОТ БЪЛГАРСКИЯ ИЗНОС

Вторник, 01 Май 2018

Българската столица ще се включи в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите Startup City Alliance Europe

По време на конференцията "Бизнес София 2018 – дигитални хоризонти" в края на април, посветена на ползите и възможностите за българския бизнес при въвеждането на единен цифров пазар и икономическите и финансови програми на Европейския съюз, организирана от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), кметът на София отчете, че столицата произвежда 40 процента от БВП в страната и една трета от българския износ, а през последните години столицата е и все по-привлекателно място за инвестиции. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. Градът се утвърди като една от най-динамичните стартъп среди в Централна и Източна Европа. Столичната общинска агенция за инвестиции работи по проекти и конкретни казуси с над 80 български и чужди компании и успя да представи възможностите на София като бизнес дестинация в държави от Европейския съюз, Южна Корея и Скандинавието. Първият голям проект за „Сити ту Сити“ е факт и български предприемачи вече могат да се възползват от условията на програмата и да представят своя продукт в Лондон, както и лондонският бизнес може да отвори офиси в София. Вече има "Софийска баница" в Лондон. Предстои подобен проект и с австрийската столица Виена.

За да развива София партньорства с все повече страни, Общинската агенция за инвестиции работи в посока включване в мрежата на европейските градове в подкрепа на стартъп компаниите –  SCALE (Startup City Alliance Europe), където водещ партньор е град Амстердам.