Slider

Новини


Продължава модернизирането на Столичния зоопарк

Петък, 01 Юни 2018

Приключи поредният етап от модернизацията на Зоологическа градина – София, която на 18 май 2018 г. празнува 130 г. от създаването си от княз Фердинанд I през 1888 г. През 2017 г. приключи цялостното обновяване и модернизация на клетките на големите котки, а през настоящата година бе отворено разширението за сурикатите и бодливите свинчета. Предстои разширението на сектора на приматите.

Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) с цел Столичният зоопарк да стане неин редовен член, което ще му позволи да обменя животни с други зоопаркове.

По повод юбилея на Столичния зоопарк е пуснато SMART приложение – VIPS SOFIA ZOO, което може да се изтегли напълно безплатно за всички устройства и да се използва на територията на зоопарка. То е единствено по рода си в Европа и е изцяло български продукт, даващ допълнителна информация за 24 вида животни: снимки, видео, текст и аудио записи относно с тяхното хранене, отглеждане и навици. Стартовата информация е на български език. Предстои да излезе английската версия на приложението. Безплатната Wi-Fi мрежа в зала „Големи котки, аквариум и терариум“ и около загражденията на дребните хищници ще позволи на всички посетители на Зоопарка да научат много нови любопитни факти за неговите обитатели.