Slider

Новини


СОФИЯ ТЪРСИ ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТИ В ПОДКРЕПА НА МЕСТНИЯ БИЗНЕС

Понеделник, 04 Февруари 2019

Българската столица обсъжда с Берлин присъединяване към платформата Start Alliance

София се радва на бързо развитие на технологичния сектор и предприемаческата среда през последните няколко години, както и на засилен международен инвеститорски интерес. Публичните власти се стремят да осигурят по-добри условия за бизнес средата и търсят още нови възможности в подкрепа на високотехнологичния сектор, както и на партньорски инициативи между София и чуждестранни градове в подкрепа на стартиращите бизнеси. На среща през януари на главния изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов и Стефан Йонков, ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Берлин (СТИВ-Берлин) бяха дискутирани възможностите за сътрудничество в областта на традиционните и технологични индустрии, както и много партньорски инициативи София – Берлин.

С др. Кристиан Херцог основно бе обсъдена и възможността София да се присъедини към платформата Start Alliance – бизнес мрежа между най-привлекателните предприемачески центрове по света. Той е инициатор на платформата и ръководител на отдел “Дигитален бизнес и стартиращи компании” в Берлин – партньор за бизнес и технологии (Berlin Partner für Wirtschaft und Technologie). Целта на Start Alliance е да подпомага стартиращите компании да адаптират бизнес моделите си към международните изисквания, да подпомага глобалния им растеж и да ускорява корпоративните иновации. А Berlin Partner е публично-частна партньорска мрежа, която вече над 20 години подкрепя местния и чуждестранен бизнес и изгражда облика на германската столица като атрактивна бизнес дестинация. Организацията си сътрудничи с Берлинския държавен сенат и с над 280 компании, посветени на популяризирането на града и отговорни за имиджа на германската столица по света.

Затова включването на София в алианса ще бъде изключителна възможност българската столица да бъде ценен партньор в мрежата, в която към момента са присъединени безспорни стартъп хъбове като Пекин, Берлин, Дубай, Лондон, Ню Йорк, Париж, Шанхай, Тел Авив, Виена и Варшава.