Slider

Новини


ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО ТЪРЖЕСТВЕНО БЕ ОТБЕЛЯЗАН В ГРАДА НА КИНОТО – СОФИЯ

Неделя, 13 Януари 2019

На 13 януари София тържествено отбеляза Деня на българското кино. В чест на празника Националният филмов център в партньорство със Столична община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона.

Още от 2014 г. София е носител на титлата Творчески град на киното на ЮНЕСКО не само защото винаги е развивала богат културен календар, а защото София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. Развиваната киноиндустрия е на световно ниво, градът е домакин и на големи фестивали като "София филм фест", „Киномания” и др. На територията на българската столица са разположени най-големите студия в България за филмово производство. Тук живеят, творят и се развиват много от професионалистите в бранша.

През последните години чрез Столичната програма „Култура” и чрез филмовата комисия са подкрепени близо 90 филмови проекта. Само за миналата година са 12 документални и игрални филма. Сред тях са филмите „Соня Йончева – пътят на една дива” за световноизвестната оперна прима, „Пет минути София – градът”, „Какъв цвят е този свят”, „Смартфонът беглец”, „Дъвка за балончета”, „Вездесъщият” и др. Визията за София като творчески град на киното е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Филмовата индустрия в София е втора (след софтуера и видео игрите) по прираст на добавена стойност за последните осем години. Това показват данните на изследването на Обсерватория по икономика на културата. Изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културният туризъм са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София с 8,5%. Филмовата индустрия в София показва развитие, като в този сектор са ангажирани над 800 организации.

София ви очаква на 23-тия "София филм фест", който ще се проведе в българската столица от 7 до 17 март 2019 г.. Световноизвестният режисьор Кшищоф Зануси ще получи „Наградата на София“ по време на фестивала. Обещава да бъде интересно – очакват ви десетки филмови заглавия!

Вижте повече на: http://siff.bg/.