Slider

Новини


„105 минути София – историята на града“

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ представя всички исторически етапи, през които е преминала София, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни.

Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройството, постижения в науката и изкуствата. Най-ярките обществено-политически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. „105 минути София“ се реализира благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“, Общинско предприятие „Туризъм“ снимачна техника „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.

Предвиждат се гостувания на Българските културни институти в Европа посветени на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България в периода февруари- септември 2019. Телевизионната премиера на филма ще бъде на 3.04.2019 в програмите на БНТ. Филмът ще бъде излъчен на 17 септември – деня на София в програмите на други телевизионни оператори.