Slider

Новини


ДА СЕ ДОКОСНЕМ ДО МАНАСТИРА, НАРИЧАН ОТ ХОРАТА „ЦАРСКИ“!

Понеделник, 17 Юни 2019

Поклоннически път „Света Троица“ ви очаква на 17 юни 2019 г.

На 17 юни 2019 г. Столична община, Богословски факултет на Софийски университет и Софийска Света митрополия ви канят на втория поклоннически път за 2019 г. до Дивотинския манастир „Св. Троица“ – една от най-старите обители в Софийското светогорие. Божия любов и гостоприемство, красива природа и манастирски храм от османския период – от ХVI - ХVII в., ви очакват в склоновете на Люлин планина! Манастирът е действащ мъжки, добре поддържан и с пълноценен духовен и литургичен живот. Храмът има богата нова стенописна украса - част от цялостна реконструкция на обителта. На входа на манастира ви посреща и новопостроен параклис "Св. 70 апостоли". Светото място е и удивително красиво - още една причина да се радва на хиляди християни, които го посещават.

Поклонническият път „Св. Троица“ се провежда на празника „Св. Дух“, отбелязван в деня след Петдесетница. Той се прави в чест на Божествената Троица – Отец, Син и Св. Дух. Поклоническият път започва в 7:30 ч. от храм „Св.св. Кирик и Юлита“ в град Банкя. След молитва за път участниците продължават пеша 4 km. до Дивотинския манастир „Св. Троица“ и се включват в Божествената Св. Литургия, както и във Водосвета в храма на манастира. След това всички участници могат да разгледат манастирския комплекс, както и да присъстват на празничния обяд по случай празника на обителта.

Продължителността на прехода в една посока на поклонническия маршрут е 1 час и 30 мин., а в него могат да вземат участие хора от всички възрасти.

Придвижване до град Банкя: с автобуси №42 и №49 и №48.