Slider

Новини


СОФИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ СДОБИЕ С ОЩЕ ЕДНА АТРАКЦИЯ

Вторник, 29 Октомври 2019

Неолитното селище в „Слатина“ се превръща в археологически парк и обещава интересно пътуване назад в историята – до седмо хилядолетие преди Христа.

Неолитното селище в „Слатина“ има вече свой устройствен план за създаване на археологически парк. Изработен е и проект за защитно покритие и малък посетителски център. Предстои те да бъдат реализирани.

Проучването на обекта раннонеолитно селище се извърши с подкрепата на Столичната програма "Култура" с желанието София да представи своето богато културно-историческо наследство на света. Това селище от епохата на Ранен неолит в Слатина съществува през периода 6 100 – 5 500 г. пр. Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация.

Този бъдещ археологически парк ще увеличи още повече атракторната сила на дестинацията и ще обогати предлагания продукт на София тъкмо във вида туризъм, където тя е най-силна – културно-исторически туризъм. Безспорно българската столица добавя още предложения за своите гости и умее да ги изненадва приятно – уверете се и вие!