Slider

Маршрути в София


Поклоннически маршрути

Поклоннически път Рилският Чудотворец

Поклоннически път от църквата „Св. София” до Рилския манастир 01 август - датата е фиксирана

От 2010 година в периода от 01 до 06 август се провежда поклоннически път „Рилският Чудотворец”. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия и със съдействието на ОП „Туризъм”. Маршрутът на поклонниците тръгва от храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител.

Поклонниците преминават по маршрута следвайки стъпките по които са пренесени мощите на Св. Йоан Рилски през 1469 година. Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села намиращи се по пътя им – село Ярлово и село Клисура. Там поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват в храмовете. На шестия ден миряните пристигат в Рилския манастир и се покланят пред мощите на Свети Йоан Рилски.

1. Ротонда „Св. Георги“

1 август | Храм „Св. София” до ротондата „Св. Георги” - Поклонническият път до Рилския манастир започва с кръстоносене в центъра на София – от „Св. София” до ротондата „Св. Георги”, тъй като мощите на св. Йоан Рилски за последно в София са били в Ротондата „Св. Георги”.

2. Хижа Планинарска песен

Хижа Планинарска песен се намира на 1692 м н.в., GPS: 42.602465ºN 23.253201ºЕ. Сградата с капацитет 27-30 легла – разполага с парно отопление, вътрешни санитарни възли и баня, механа с отделна камина - 40 места, паркинг.

3. Хижа Кумата

Параклисa „Св. Йоан Рилски”, до хижа Кумата. Богословско-поетична вечер.

4. Черни връх, Витоша

2 август | Черни връх (могат да се присъединят тръгващите от София сутринта).

5. с.Ярлово

Преход по билото на Витоша. Палатков лагер - с. Ярлово.

6. с.Белчин

3 август | Преход през Верила. Настаняване в с.Белчин.

7. Храм „Св. Иоан Рилски”, Паничище

4 август | Преход из Лакатишка Рила. Храм „Св. Иоан Рилски”, Паничище (тук също може да се включат хора, които пристигат по асфалтовия път с афтомобили и маршрутки) През 2006 г. е построен и осветен православен храм, посветен на Успението на покровителя на българския род и игумен на Рилската пустиня - преподобния св. Йоан Рилски Чудотворец.

8. Рилските езера

5 август | Бъбрека | На Рилското било | Спускане към Рилския манастир, настаняване.

9. Рилски манастир

6 август | На гроба на св. Иоан Рилски. Пътуването се организира от Магистърска програма „Християнско поклонничество” в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и храм „Св. София”, с благословението на Софийската св. митрополия и съдействието на ОП „Туризъм” към Столична община.