Slider

Маршрути в София


Хайде на разходка в София!

Покори Витоша за ден: Боянска църква - Боянски водопад

Боянският водопад е най-големият водопад на Витоша, спускащ се от 15 метра височина. Най-красив и пълноводен е през пролетта. Екопътеката е лесно достъпна – може да се стигне до началото ѝ с градски транспорт за около 30-50 минути. Маршрутът е достатъчно труден, за да ви предизвика поне малко, и достатъчно лесен, за да си прекарате един забавен следобед с приятели или семейство. Когато достигнете по-високата част от пътеката, можете да се насладите и на красива панорама на София. До Боянския водопад има няколко маркирани маршрута, но най-популярният започва от кв. Бояна. Той е с обща дължина 6 км и денивелация 600 м - Боянският водопад е на около 1300 м надморска височина. Ще ви отнеме ориентировъчно 2 часа нагоре и около час надолу. Пътеката е сравнително широка и с лек наклон през цялото време, така че няма от какво да се притеснявате. Маршрутът е подходящ и за начинаещи и големи деца, но все пак бъдете по-внимателни, защото има стръмни склонове. И разбира се - следете прогнозата за времето, тръгнете в подходящ час на деня, и се екипирайте добре – в по-високите части на маршрута е по-хладно и хлъзгаво.

1. Боянската църква

Началото на маршрута е кв. Бояна. За да го достигнете с градски транспорт, трябва да се качите на на автобус 64 от метростанция „Витоша“. Слизате на спирка „Боянско ханче“ - тя се намира на около 250 метра от църквата. Посетете и Боянската църква: Тя е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-забележителните паметници на културата в България. Стенописите ѝ са смятани за предшествениците на Европейския Ренесанс.

2. Начало на маршрута

Когато достигнете кв. Бояна, тръгвате нагоре по ул. Поп Евстати Витошки и след няколко минутки ще видите гората. Там е началото на пътеката – отбелязана е с жълти табели и зелена маркировка, които упътват безпроблемно по маршрута. Имайте предвид, че има и друг маршрут, който минава нагоре по пътя на течащата Боянска река, но той има по-стръмни и хлъзгави участъци – ако нямате много опит в планинарството, препоръчваме да тръгнете по заобиколния маршрут – той започва от лявата пътека и е много приятен и разнообразен. По него ще откриете и едно панорамно местенце за почивка – Сухи връх.

3. Сухи връх

Първата красива гледка към София, която ще срещнете по пътя, е тази на Сухи връх. Той не е голям, затова се отглеждайте вдясно от вас – на няколко големи слънчеви камъка вероятно ще са седнали няколко туристи, които си отдъхват, снимат или похапват. Около тях склоновете са доста стръмни – имайте го предвид, особено ако сте с деца.

4. Боянски водопад

Когато наближите реката, ще се сблъскате с няколко по-хлъзгави участъка - най-добре би било да носите непромокаеми туристически обувки с грайфери. Не забравяйте дъждобран и топла връхна дреха, особено ако се качвате през пролетта или есента. В по-високите части на гората температурата е по-ниска, а може да има и сняг. Стигнахте водопада? Поздравления! Наслаждавайте се на гледката и отдъхнете – най-трудната част свърши. И един съвет – ако се качите от горната му страна, пред вас ще се разкрие още по-внушителна панорама на града и планината!

5. Боянско езеро

Ако са ви останали време и сили, отклонете се от маршрута, за да се разходите и до Боянското езеро. Пътят ви ще се удължи с не повече от половин час, а около езерото са разположени няколко пейки за пикник, където можете да се насладите на околната природа и любопитните видове жаби, риби и други животни, живеещи в езерото и наоколо. Табелите ще ви ориентират безпроблемно.