Slider

Маршрути в София


Маршрути

Хайде на разходка в София!

Цветна еклектика за душата във Витоша

Еднодневен маршрут: Природозащитен информационен център "Витоша" - панорамна площадка за наблюдение над София - Драгалевски манастир – разходка с открития панорамен лифт. Вижте София от "птичи поглед" на височина 1818м.! Посетете Драгалевския манастир – главната сред светите обители край София - и научете повече за най-посещаваната планина на България – Витоша! Съвременна София е сред най-древните градове в Европа с хилядолетни културни традиции, но и сред малкото столици в Европа с планина на територията си – северната част на Витоша, която е туристически най-силно усвоена. Затова ви очакват незабравими разходки сред природните и културни богатства на планината! Пътуването в една посока с градски транспорт от центъра на София до последната спирка на автобус 93 е около час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

По стъпките на религиозната толерантност в столицата на България

София е град на религиозната толерантност, в който съжителстват много религии и деноминации. Православни и католици, мюсюлмани и евреи всеки ден се срещат и изповядват своята вяра – открито, без страх и омраза. Едно от най-големите доказателства за това е така нареченият "Четириъгълник на религиозната толерантност" в сърцето на съвременна София, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго. Можете да посетите храмовете независимо от религиозната ви принадлежност.

Бояна и НИМ – докосване до най-голямата мистерия – времето

Еднодневен маршрут бул. "Витоша" – Национален исторически музей – Боянска църква София е град с древна история и с важна роля за развитието на българската държава. Тук ще се докоснете до най - голямата мистерия – времето - чрез хилядолетната история на града и историята на една от най-старите държави в Европа – българската. Посетете в рамките на един ден Националния исторически музей (НИМ) и един от обектите на ЮНЕСКО – Боянската църква. Пътуването в една посока с градски транспорт от централната пешеходна зона на София – бул. "Витоша" – до НИМ е около 35 минути, а до Боянска църква – повече от час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

Уличното изкуство в центъра на София

Напоследък София се превърна в арт пространство на открито, благодарение на графитите: те изникват тук-там по някоя фасада, преобразяват рушаща се стена, превръщат някоя постройка във футуристична сцена с невероятни герои, събират погледите на минувачите и са изрисувани от истински творци, известни като Urban Creatures. През лятото на 2013 г. в квартал "Хаджи Димитър" се появиха огромни графити върху три осеметажни блока, по-известни като "Дядо Добри", "Водолаза с крилата" и "Момичето с тайния подарък зад гърба". Снимките им обикалят медии и социални мрежи, а минувачите спират, за да сe възхитят на творческата фантазия на авторите им. Днес в квартал "Хаджи Димитър" ви очаква цяла галерия. Този маршрут ще ви предложи "галерията" на градския център на София. Творбите на уличното изкуство в градския център са разположени между трите туристически информационни центъра на София.