Slider

Маршрути в София


Хайде на разходка в София!

На ски и екотуризъм: кв. Симеоново – Черни връх

Посетете няколко от най-популярните дестинации на Витоша в един ден!
Витоша е страхотно място за ски, но възможностите й не се ограничават с това. Има много екопътеки с зимна маркировка, достъпни и посещавани ежедневно от жителите и туристите на София. Насладете се на един снежен ден в планината!
Не забравяйте да следите внимателно прогнозата за времето, да се облечете със зимна екипировка и непромокаеми обувки и винаги да си имате компания – така е не само по-забавно и приятно, а и по-безопасно! При нещастен случай се свържете с Планинската спасителна служба на 112, 1470 или 02/ 963 2000.
Маршрутът от квартал Симеоново до Черни връх е около 12 км с над 1000 метра денивелация – подгответе се за дълго и сериозно катерене. Ако желаете да улесните значително пътя си и да си направите по-скоро кратка разходка, винаги можете да използвате кабинковия лифт „Симеоново“, който ще ви отведе директно до хижа „Алеко“. Не забравяйте, че началната станция на лифта се намира на съвсем различно място от началото на пътеката! Работното му време през зимния сезон е всеки ден от 8:30 ч. до 16:30 ч.

1. кв.Симеоново

Началото на маршрута може да намерите в края на улица „Мишова орница“, където има паркинг. От там поемате по пътеката към Симеоновските езера – табели и жълта маркировка ще ви упътят. Известно време ще вървите покрай Старата река, след което пътеката ще завие наляво и ще продължи нагоре през гората. По пътя си ще видите Симеоновските езера; междинната станция на кабинковия лифт; хижа Северина, която не е отворена за посетители и ски писта Витошко лале. Пътеката е широка и безопасна, а снегът по нея обикновено е утъпкан.

2. хижа „Алеко“

Хижа „Алеко“ е най-старата хижа в планината. Кръстена на родоначалника на туристическото движение в България, през зимата тя се посещава много активно – заобиколена е от ски център, ски писти и горната станция на кабинковия лифт. Вътре може да се насладите на топла храна и да си отдъхнете след дългото горско изкачване, преди да потеглите към първенеца на планината.

3. Черни връх

Прекосявайки Витошкото плато и ориентирайки се по табелите и зимната колова марковка, съвсем неусетно ще се озовете на Черни връх. В метеорологичната станция ще ви предложат чай, а отвън ще се насладите на неописуема 360-градусова панорама, както и на много интересни замръзнали форми по камъните, които ви заобикалят. И бонус: ако сте любители на ските, можете да се спуснете по целия маршрут обратно!