Slider

Маршрути в София


Маршрути

Поклоннически път Рилският Чудотворец

Поклоннически път от църквата „Св. София” до Рилския манастир 01 август - датата е фиксирана

От 2010 година в периода от 01 до 06 август се провежда поклоннически път „Рилският Чудотворец”. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия и със съдействието на ОП „Туризъм”. Маршрутът на поклонниците тръгва от храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител.

Поклонниците преминават по маршрута следвайки стъпките по които са пренесени мощите на Св. Йоан Рилски през 1469 година. Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села намиращи се по пътя им – село Ярлово и село Клисура. Там поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват в храмовете. На шестия ден миряните пристигат в Рилския манастир и се покланят пред мощите на Свети Йоан Рилски.

Поклоннически път Света Троица

Поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица” (на празника Св. Дух) датата не е фиксирана.

ОП „Туризъм” към Столична община, Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, с благословията на Св. Синод, провеждат поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица”. Поклонническият път е всяка година на храмовия празник на манастира.

Преходът е около 8,00 км и се изминава за около от 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките изградени около град Банкя. Когато пристигнат в манастира поклонниците присъстват на празнична света Литургия в манастира и на Водосвет в храма на манастира.

Смисълът на християнското поклонничество е вплетен в библейските послания. Историята на поклонническото пътуване може да се търси назад в историята, но неговата същност винаги е израз на желанието и стремежа за търсене на истината, за среща с Бог.

Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.

Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се презентира и популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.

Поклоннически път Покров Богородичен

Поклоннически път от църквата „Св. Петка” в кв. „Кремиковци” до Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец” - 01 октомври

Всяка година на 01 октомври се провежда поклоннически път „Покров Богородичен” от кв. „Кремиковци” до Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, организиран от ОП „Туризъм” при Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословията на Софийската Света митрополия.

Поклонническият път се провежда по предварително изготвена програма- започва от църквата „Св. Петка” в квартал Кремиковци с молитва и завършва след тържествена Света Литургия и водосвет в манастира „Св. Георги Победоносец”.

До кв. „Кремиковци” можете да се придвижите с:

1.Трамвай № 22 до последната му спирка – автогара „Изток”, след това автобус № 117 до спирка ул. „Света Петка” в кв. „Кремиковци”, разписанието му можете да видите тук: www.sofiatraffic.bg.

2. С автомобил до църквата „Св.Петка”.

Поклоннически път Възнесение Господне

Поклоннически път от село Лозен църквата „Св. Константин и Елена” до Лозенски манастир „Св. Спас” (на празника Възнесение Господне), датата не е фиксирана.

От 2010 г. ОП „Туризъм” - Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия организират поклоннически път „Възнесение Господне”. Всяка година на храмовия празник поклонническото пътуване започва от църквата „Св. Вмчк Георги“ – с. Долни Лозен. Поклонниците продължават пеша до манастира „Св. Спас“, където взимат участие в тържествената света Литургия и се запознават с историята на манастира.

Разстояние: 4,5 км.; времетраене: 1 час.

Придвижване до село Долни Лозен: с автобус № 5. Можете да вземете автобуса от метростанция „Цариградско шосе”.

Цветна еклектика за душата във Витоша

Еднодневен маршрут: Природозащитен информационен център "Витоша" - панорамна площадка за наблюдение над София - Драгалевски манастир – разходка с открития панорамен лифт. Вижте София от "птичи поглед" на височина 1818м.! Посетете Драгалевския манастир – главната сред светите обители край София - и научете повече за най-посещаваната планина на България – Витоша! Съвременна София е сред най-древните градове в Европа с хилядолетни културни традиции, но и сред малкото столици в Европа с планина на територията си – северната част на Витоша, която е туристически най-силно усвоена. Затова ви очакват незабравими разходки сред природните и културни богатства на планината! Пътуването в една посока с градски транспорт от центъра на София до последната спирка на автобус 93 е около час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

По стъпките на религиозната толерантност в столицата на България

София е град на религиозната толерантност, в който съжителстват много религии и деноминации. Православни и католици, мюсюлмани и евреи всеки ден се срещат и изповядват своята вяра – открито, без страх и омраза. Едно от най-големите доказателства за това е така нареченият "Четириъгълник на религиозната толерантност" в сърцето на съвременна София, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго. Можете да посетите храмовете независимо от религиозната ви принадлежност.

Бояна и НИМ – докосване до най-голямата мистерия – времето

Еднодневен маршрут бул. "Витоша" – Национален исторически музей – Боянска църква София е град с древна история и с важна роля за развитието на българската държава. Тук ще се докоснете до най - голямата мистерия – времето - чрез хилядолетната история на града и историята на една от най-старите държави в Европа – българската. Посетете в рамките на един ден Националния исторически музей (НИМ) и един от обектите на ЮНЕСКО – Боянската църква. Пътуването в една посока с градски транспорт от централната пешеходна зона на София – бул. "Витоша" – до НИМ е около 35 минути, а до Боянска църква – повече от час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

Уличното изкуство в центъра на София

Напоследък София се превърна в арт пространство на открито, благодарение на графитите: те изникват тук-там по някоя фасада, преобразяват рушаща се стена, превръщат някоя постройка във футуристична сцена с невероятни герои, събират погледите на минувачите и са изрисувани от истински творци, известни като Urban Creatures. През лятото на 2013 г. в квартал "Хаджи Димитър" се появиха огромни графити върху три осеметажни блока, по-известни като "Дядо Добри", "Водолаза с крилата" и "Момичето с тайния подарък зад гърба". Снимките им обикалят медии и социални мрежи, а минувачите спират, за да сe възхитят на творческата фантазия на авторите им. Днес в квартал "Хаджи Димитър" ви очаква цяла галерия. Този маршрут ще ви предложи "галерията" на градския център на София. Творбите на уличното изкуство в градския център са разположени между трите туристически информационни центъра на София.

С деца на планина

Пикник и игра

На Витоша има от всичко за всички! За малчуганите ни е важно не само да подишат чист въздух и да се пораздвижат, а и да се възпита в тях любов и уважение към природата. А нашата любима планина, обгръщаща София в мистичните си обятия, може да ни предложи най-различни уютни местенца и маршрути с най-различна трудност. Ето някои от тях: