Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 18 1 2 3 4 5 6
week 19 7 8 9 10 11 12 13
week 20 14 15 16 17 18 19 20
week 21 21 22 23 24 25 26 27
week 22 28 29 30 31

Виж карта на събитията

неделя 08 април 2018
02 април 2018 - 08 април 2018
Май 2018
08.04.2018

ВЕЛИКДЕН (Възкресение Христово)

Католици, протестанти и арменци празнуват Великден на 1 април 2018 г., православните християни – на 8 април 2018 г.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването на Възкресението започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник ... Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.


Православният Великден

6 април – Велики петък, 7 април - Велика събота и 8 април Възкресение Христово - Пасха

На Велики Петък сутринта се изнася Светата плащеница, а вечерта се отслужва Опело Христово.

На Велика събота сутринта се отслужва Св. Василиева литургия, а вечерта – от 23:30 ч. започва Пасхалното богослужение. На Велика събота християните съпреживяват Тишината на Бога – това е денят на Бога. Само на православния Великден всяка година се случва едно от чудесата - слизането на Благодатния огън в Eрусалим в параклиса на мястото, където е бил погребан Христос. От църквата "Възкресение Христово" на Божи гроб със специални фенери частица от пламъка се пренася и осветява и много български църкви – в София и през 2018 г той ще бъде донесен с правителствен самолет на Велика събота. В Първия ден на Възкресение Христово от 11:00 ч. се отслужва Пасхална вечерня с четене на Евангелието на различни езици, във втория и третия ден на Възкресение Христово – празнични литургии. Всички вярващи могат да вземат молитвено участие или да запишат имената си за споменаване по време на Опелото Христово и на трите пасхални литургии.

Традицията на боядисване на яйца произтича от преданието за първото великденско яйце: Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Императорът й поставил условие, че ще повярва на това, ако яйцето от кокошка, което тя държала, станело червено, а то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е основен. Великденските яйца се сваряват и боядисват в четвъртък или събота преди Великден. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това. В София и в България се меси вкусен великденски козунак.

Според католическите обичаи в София стара традиция е яйцата да се скриват от децата и те трябва да ги намерят на сутринта на Великден. Могат да се сложат в кошница, покрита с истинска или декорационна слама, която наподобява гнездото на птица. Великденската трапеза е отрупана с вкусни ястия от агнешко месо, свежи салати, сладкиши и козунаци.

Църковни празници
08.04.2018

Спектакъл с участието на български и ромски изпълнители, посветен на Международния ден на ромите

В програмата: Музикални, танцови и индивидуални участия на български и ромски състави и изпълнители.
Фестивали и чествания