Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 9 1 2 3 4 5
week 10 6 7 8 9 10 11 12
week 11 13 14 15 16 17 18 19
week 12 20 21 22 23 24 25 26
week 13 27 28 29 30 31

Виж карта на събитията

петък 31 март 2023
27 март 2023 - 02 април 2023
Март 2023
01.01.2022 - 31.05.2023

Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София

Националният военноисторически музей представя пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

Със сетивни, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

Проектът „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Изложби
01.01.2023 - 31.03.2023

Временна изложба „Метеорити"

Експозицията дава уникалната възможност за пръв път в България да се видят всички основни типове метеорити, включително метеорити от Луната и „Черната красавица“ от Марс.
Вход с музейни билети.
Изложби
27.10.2022 - 21.05.2023

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя временната експозиция „Сватбата“

Хронологичният обхват на разработената тема е краят на ХІХ – 80-те години на ХХ в.
„Сватбата“ е най-новата временна експозиция в Регионалния исторически музей –София. В тематично отношение са представени младоженческите двойки, подаръците за гостите, подаръците за младоженците, фотографии и документи от сватби през различните десетилетия.
Изнесени са подробности за традиционната и градската сватба между Освобождението на България (1878 г.) и 40-те год. на ХХ в. Представени са и изменящите се сватбени обреди и обичаи през следващата епоха, когато властва идеологията на социализма (1944 – 1989 г.). Българските сватбени традиции от края на XIX в. са резултат от дълбоко натрупване в исторически план.
Структурата на традиционната сватба е триделна и включва предсватбени, сватбени и следсватбени обичаи. Плавните промени в подготовката и отпразнуването на това събитие идват през началните десетилетия на ХХ в. Градът, притегателен център за нов тип живот, променя и сватбата. Тя е по-различна, разнообразна и личностно интерпретирана.
През втората половина на ХХ в. много от старите обичаи запазват преимуществено зрелищния си характер.
Преминаването от църковен към единствено законен граждански брак е сред белезите на променената епоха.
Явление е „комсомолската сватба“, когато част от празника е поднасянето на цветя и заставането в „почетен караул” пред някой от паметниците от периода за снимка.
В изложбата сватбените обреди, обичаи и ритуали са онагледени с експонати от фонда на Регионалния исторически музей – София и с притежания на колекционерите Радостин Китанов, Румен Манов и Любомир Юруков. Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Българската национална телевизия, Българската национална филмотека, Историческият музей – Чипровци.
Изложби
04.11.2022 - 31.03.2023

Изложба ДУХЪТ НА ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ

Национален исторически музей - зала 4
От 4 ноември 2022 г., в зала 4 на Националния исторически музей е открита изложбата "Духът на Паисиевата история“, посветена на 300 години от рождението Паисий Хилендарски и 260 години от създаването на „История славянобългарска“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. В изложбата на Националния исторически музей
са представени три оригинални книги от фонда на НИМ – Паисиевата белова от 80-те години на 18 в. – пълен и точен препис на Зографската чернова, Преписът на даскал Тодор Пирдопски от 20-те – 30-те год. на 19 в., съдържащ пълния текст на „История славянобългарска” и първото печатно издание на Паисиевата история, издадено през 1844 г. в Будим под името Царственик или История Болгарская от Христаки Павлович.
Изложбата „Духът на Паисиевата история“ е организирана в три модула. За най-малките посетители на музея е организиран интерактивен кът, където всеки може да се включи в създаването на нов препис на „История славянобългарска” като препише част от Паисиевия текст в специална, ръчно изработена книга. Всеки желаещ може да създаде оригинален надпис по шаблон или да научи повече по темата, забавлявайки се дигитално, като нареди тематични пъзели, тестове и загадки, и разгледа снимките на различни преписи и преправки. Около ръкописите, на светлинни пана са изведени едни от най-ярките и популярни цитати от „История славянобългарска”.
Изложбата разказва за атмосферата в Светогорските манастири по времето на създаването на „История славянобългарска”; за личността на Паисий Хилендарски и вдъхновението, което го движи; за съдържанието, стила и езика на Паисиевата История и за влиянието за нейния дух върху Паисиевите последователи и българските възрожденци. Музейният разказ завършва с темата за паметта за името и личността на Паисий Хилендарски и за значението на неговата творба в историята на следосвобожденска България.
Изложбата „Духът на Паисиевата история“ ще бъде достъпна за посетителите на музея до месец март 2023 г.
Изложби
24.11.2022 - 31.05.2023

„София – 100 лица в Балканската война“, изложба за атмосферата на София преди повече от век

"За ролята на София като център на военната мощ на България и за духа на града преди и по време на войната разказва изложбата на Националния военноисторически музей, която се реализира с финансовата подкрепа на Програма "Култура" на Столична община" – разказа заместник-кметът на София Мирослав Боршош. 
Посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война, изложбата представя един не толкова познат аспект от случилото се преди повече от век. Наред с най-славните моменти от историята на Българската армия, експозиционният разказ се фокусира и върху ролята на столицата като средоточие на политическата и военната мощ на страната, а победоносният марш на войската е видян през бойния път на военните части, свързани генетично със София. Посетителите ще имат възможност да усетят обстановката в града непосредствено преди и по време на войната, да се запознаят с ролята на българските политици и военни дейци в събитията, да разберат защо лозунгът "Сега или никога!" се превръща във "Всичко или нищо!" в края на войната.
Сред знаковите експонати в изложбата са оригиналните знамена на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк, щандарта на Лейбгвардейския конен полк и главното знаме на Македоно-Одринското опълчение. Разказът за войната е допълнен от изключително редките Почетни знаци на царица Елеонора за награждаване на лекари, милосърдни сестри и самарянки, отличили се в грижа за ранените на бойната линия, както и револвер, подарен на генерал-майор Стилиян Ковачев от Али Фетхи Окяр – служител в посолството на Османската империя в София и по-късно министър-председател на Турция.
Експозиционният разказ е обогатен с анимации и интерактивни приложения, които го превръщат в по-пълнокръвен и достъпен за широката публика. Чрез цифрова карта на Балканската война посетителите ще проследят бойните действия в тяхната времева динамика. Специално подготвени видео уроци по темата ще помогнат на младата аудитория да научи повече за Балканската война на достъпен език.
Изложбата "София – 100 лица в Балканската война" се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма "Култура", в партньорство с Българска национална филмотека, Фонда за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна", образователната платформа "Уча.се", Фондация "Активна историческа карта", Научния архив на БАН и историка и колекционер Любомир Юруков.
Изложби
01.01.2023 - 30.08.2023

УМНИ МИНЕРАЛИ ЗА УМНИ ТЕЛЕФОНИ

В Деня на народните будители 1 ноември Националният музей „Земята и хората“ ще има удоволствието да представи нова временна изложба „Умни минерали за умни телефони“, посветена на Годината на минералогията.
Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си, които са на километри от вас? За да се чуете и видите с тях, просто включвате смартфона си.
Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материали в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини? За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?
С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.
От 10 до 18 часа на 1 ноември специален гост ще бъде „Дънди Прешъс Метълс“, с чиято виртуална разходка ще можете да посетите подземния медно-златен рудник „Челопеч“ и да се запознаете с процеса на добив на ценните метали. Ще можете да отнесете и снимка за спомен от това преживяване.
Вход с музейни билети.
Изложби
01.12.2022 - 31.03.2023

Най-големият леден парк на Балканите ICE PARK SOFIA отваря врати

Княжеската градина до Орлов мост
Най-големият леден парк на Балканите ще бъде открит утре, 1 декември в 17.30 ч. в центъра на София.
ICE PARK SOFIA е оформен в Княжеската градина до Орлов мост по подобие на този във Виена на площ от близо 4 декара, което е половин футболно игрище.
Двете големи площадки с многото разклонения и завои из алеите ще зарадват любителите на зимните спортове.
Пързалката ще разполага с 2000 чифта кънки, 50 тренажора за обучение на деца, 12 инструктори и непрекъснато медицинско обслужване. След 1 януари учениците от София организирано ще ползват безплатно часовете 10 до 11ч., иначе цената на посещение е 20 лева за една сесия от 2 часа, предвидени са намаления за многократно ползване, а кънките се наемат срещу 2 лв. Два огромни екрана, лед осветление и цветомузика ще превръщат парка в колоритна зимна фееерия във вечерните часове.
Работното време е всеки ден от 11.00 до 22.00 ч. с четири двучасови сесии на ден: 11.00–13.00 ч., 14.00–16.00 ч., 17.00–19.00 ч. и 20.00–22.00 ч. с едночасова почивка за почистване на леда.
Съоръжението може да работи при температури до плюс 18 градуса, то е изградено по инициатива „София – европейска столица на спорта“ по модела и с опита на водеща австрийска фирма в тази област.
Леденият парк е с Коледен базар, където каращите кънки или придружаващите ги могат да прекарат приятни минути в дните по празниците.
Предвидено е Леденият парк да работи до 1 март следващата година.
Спортни събития
01.12.2022 - 31.03.2023

Леда Старчева | Свързани корпуси

Къща-музей Вера Недкова
Програмата „В дома на Вера Недкова“, започнала през 2019, представя различни визии и гледни точки на съвременни автори в едно пространство, изпълнено със спомени и свидетелства за интелектуалното и творческо присъствие на художничката и за духа на времето, в което е живяла.
Инспирирана от мястото, Леда Старчева подготвя изложбата „Свързани корпуси“. Потопена в идилията на малките улици по пътя от дома до ателието си, тя споделя: „Минавам край непроницаеми бетони – паметници на индустрията, която крепи света…Виждам отломките и стърчащите арматури…“.
В настоящата експозиция Леда Старчева включва изчистени и изразителни индустриални форми и конструкции. Тя анализира и изследва границите и целостта на обектите, като начинът й на работа се характеризира със структуриране на малки по мащаб модели, в които отделните елементи преминават в множество отчетливи фрагменти. Авторката търси взаимовръзката между обемите, частите и отделните сегменти, които свързва и поставя под различен ъгъл и ракурс. Прецизно подбраните и използвани от Леда Старчева материали допълват усещането за лекота, изящество и ефимерност.
Изложби
15.12.2022 - 31.03.2023

"Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022"

Археологически сезон 2022.” показва 347 археологически находки, открити под научно ръководство на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, докторант Виолина Кирякова, Мартин Христов, Павлина Девлова, Илия Киров и Елена Ендарова и техните екипи.
Настоящият археологически сезон е изключително успешен за Националния исторически музей.
Направените открития са голямо количество предмети от бита на хората, обхващащи почти всички археологически периоди от праисторията до средновековието по българските земи. Археолозите от Националния исторически музей проведоха теренни археологически изследвания на шестнадесет обекта. Проучванията се осъществиха с финансовата подкрепа на Националния исторически музей, Министерство на културата, средства от програма „Култура“ на Столична община и местните общини, и частни спомоществователи. Географският обхват на изследванията се разпростира от Родопите през Сакар до Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина.
Археологическите обекти са от различен характер като: селищни и надгробни могили, антични и средновековни крепости и селища.
Изложбата, озаглавена „Древни находки. Нови открития.
Археологически сезон 2020”, с куратор гл. ас. д-р Петранка Неделчева, ръководител на отдел „Експозиционна и международна дейност“ в НИМ, е открита в Зала за временни експозиции на третия етаж на музея от 15 декември и ще е достъпна за публиката до месец март 2023 г.
Изложби
29.03.2023 - 01.04.2023

МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНО, ЕКОЛОГИЧНО И ФУНКЦИОНАЛНО СТРОИТЕЛСТВО

Строителнo оборудване и механизация, Груб строеж, Външни довършителни дейности, Интериорни материали и технологии, Вертикално планиране и ландшафт, Индустриално строителство и оборудване, BIM технологии, Софтуер, Сградна автоматизация, ОВиК, Smart системи.
https://buildingweek.bg/
Бизнес събития
29.03.2023 - 01.04.2023

ЕКСПОМЕБЕЛ

Международно изложение за обзавеждане, интериорен текстил и аксесоари за дома
Експомебел е специализирано изложение за всички видове мебели и интериорен текстил, форум за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането.
Изложбата има за цел да събере на едно място различни стилове, класическо и модерно обзавеждане, бутикови и дизайнерски мебели. Да създаде палитра от възможности, благодарение на която потребителят да получи отговори и да направи избор сред водещите български производители и представителите на чуждестранни марки.
https://furnitureexpo.bg/
Бизнес събития
31.03.2023 - 02.04.2023

СВЕТОВНА КУПА ПО ХУДОЖЕДТВЕНА ГИМНАСТИКА

Световната купа по художествена гимнастика.
През тази година отново България ще приеме състезание от най-висок ранг от художествената гимнастика. Състезанието ще се проведе от 31 март до 2 април в зала "Арена София" , както и турнира София къп от 7 до 9 април.Българска федерация по художествена гимнастика и през тази година се кани да посрещне световния елит в най-женствения и красив спорт. Пред родна публика ще излизат световните шампионки, които ще се конкурират с най-добрите. Те имат не лека задача да продължат пътя на "Първите" - олимпийските шампионки и имат нужда от вашата подкрепа!
В престижното събитие ще вземат участие над 140 гимнастички от 43 държави - 59 жени (индивидуално) и 15 ансамбъла.
Спортни събития
17.03.2023 - 31.03.2023

„София Филм Фест деца“ – специална селекция от филми за най-младите зрители

След дългогодишното отсъствие на нови български детски игрални филми, две заглавия ще бъдат представени на младите зрители на "София Филм Фест", които очакват с нетърпение филмовите приключения на месец март – това са премиерният „Случаят Тèсла“ и „Случаят Кюри” на режисьора Андрей Хадживасилев, който е и селекционер на програмата „СФФ деца“ на 27-ия "София Филм Фест". Андрей Хадживасилев е бакалавър по филмова режисура и магистър по продуцентство. Член е на Европейската асоциация на детския филм (ECFA), а миналата година беше част от 5-членния международен селекционен комитет на Европейската филмова академия (EFA) за детско-юношеските награди Young Audience Award 2022. В последните години се е посветил на детската публика и е приел за лична кауза да възроди златното българско детско кино.
Двата филма са доказателство, че доброто кино за млада публика у нас може да бъде възродено – с много любов и усилия от страна на творческите екипи. Макар да са свързани по между си чрез главните герои, филмите разказват съвсем отделни истории и провокират интереса не само на децата, но и на техните родители.
„Случаят Кюри” разказва за ученолюбивия Тони и неговата лабораторна мишка, кръстена на откривателката на радиацията – Мария Кюри. Тони провежда научни експерименти в стаята си и мечтае да стане велик учен. Един ден съседката му Рая решава да помогне на по-големия Стефан да изкара контролното по математика. Тони отказва да им съдейства, вследствие на което Мария Кюри е отвлечена. За да я получи обратно, Тони трябва да се изправи пред редица предизвикателства.
В „Случаят Тèсла“ 12-годишният „изобретател“ Тони разработва уред за синтез на безжично електричество, вдъхновен от ексцентричния учен Никола Тесла. Тони вярва, че откритието му ще разреши световната енергийна криза. За негово разочарование се налага да замине на лагер със съучениците си. Но оцеляването сред природата няма да е единственото препятствие за Тони. Скаутският лидер Виктор пречи на плановете му, иска да спечели сърцето на Рая, докато тя разплита загадката за тайнствен върколак, бродещ в гората. Технологичният прогрес на нашето съвремие и трудностите в общуването между младежите са част от основните теми в чудесния датски филм „Брат ми, роботът“ (трейлър) на режисьора Фредерик Норгард.
Независимо от привидно решените проблеми в едно утопично бъдеще с ликвидирана климатична криза и роботи-лични асистенти, училището си е все толкова досадно за тийнейджърите. Когато 12-годишната Алберте получава най-новия модел хуманоид като подарък за рождения си ден, тя изведнъж се превръща в център на вниманието на съучениците си. Друг е въпросът дали и как ще успеят момичето и роботът да станат истински приятели?...
Още един от филмите, предназначени за младежка аудитория, се фокусира върху отношенията между хората и за начина, по който децата възприемат света на възрастните. Разбойничката Ела е главна героиня в „Мини Златан и чичо Дарлинг“ на режисьора Кристиян Ло, копродукция между Швеция, Норвегия и Нидерландия. Тя е влюбена във футбола и се разбира чудесно със своя чичо Томи. Но изведнъж при чичото се появява Стив, неговото ново гадже. И тогава изобретателната Ела доказва какво значи истинска ревност, но дали скроените номера не застрашават приятелството с любимия ѝ чичо?!
Когато става дума за „трудни деца“, на преден план излиза образът на рошав 9-10-годишен пакостник – а в случая с „Бел и Себастиан: Ново поколение“ до малкия немирник тича и едно разкошно голямо бяло куче.
Френският филм на режисьора Пиер Коре разказва заваканционното „заточение“ на Себастиан в планината, където трябва да помага в стопанството на баба си и леля си. Именно там той среща новата си приятелка Бел, заради която се впуска в борба с несправедливото отношение към кучето, а тя го научава как умело да направлява стадо овце и двамата заедно прекарват едно щуро лято в игри и приключения.
Анимационният бисер в програмата „СФФ деца“ на 27-ия София Филм Фест е великолепният разказ „Титина“ – за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от миналия век.
Рисуваната история на норвежката режисьорка Кайса Нес, копродукция между Норвегия и Белгия, е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина.
Фестивали и чествания
01.12.2022 - 31.03.2023

Гостуваща изложба „Вернисаж на суетата“

От декември 2022 г. в Националния политехнически музей (НПТМ) гостува „Вернисаж на суетата“ – любопитна изложба, подготвена от екипа на Регионален исторически музей – Кърджали (РИМ Кърджали). В нея са представени пощенски картички от началото на XX-ти век. Същите са част от албум, притежание на Катиша Илиева, подарен на РИМ Кърджали през 1987 г. от Недялка Илиева Яневска, пряк наследник на собственичката.
Семейната колекция се състои от 137 броя черно-бели и цветни пощенски картички, обхващащи периода от 1913 до 1931 г. По-голямата част от тях са от времето 1914 – 1918 г., когато бушува Първата световна война. Някои са изпращани от фронта – това са така наречените „войнишки“ картички. С други се честитят празниците – Коледа, Нова година, Възкресение Христово, имени дни, края на войната, настъпилия мир, коронацията на новия цар Борис III и т.н. Текстовете отразяват най-разнообразни човешки радости, неволи, тъги, любовни трепети и всякакви други чувства и преживявания. Изпращането на картичките става по пощата, като открито писмо.
Колекция „Катиша Илиева“ е изключително стойностна, въздействаща и красива. Пощенските картички, създадени и изпратени преди повече от век, са малки произведения на изкуството, автентично отражение на историческата действителност, умален образ на човешкото ежедневие, вкус и суета.
Куратори на изложбата са Светла Михайлова и Лидия Кирилова от РИМ Кърджали. Гостуващата експозиция е по повод инициативите, свързани с 65-тата годишнина от създаването на НПТМ и може да бъде разгледана до март 2023 г.
Изложби
14.02.2023 - 14.05.2023

ЧАПКЪНОВ. АЛХИМИКЪТ

Националната галерия открива изложба на българския скулптор Георги Чапкънов, посветена на неговата 80-годишнина. Включени са над 70 творби – собственост на художника, от фонда на Националната галерия, Музея на хумора и сатирата в Габрово, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Велико Търново, Добрич, Русе, Силистра, Стара Загора и Ямбол, частни колекционери.
Чрез средствата на виртуалната реалност в една от залите е представен най-знаковият за автора проект – монументът, посветен на град София. Разположена върху 16-метрова колона, тази статуя е малко позната в своите детайли и история. Процесът на създаването й, продължил повече от девет месеца през 2000, е представен с откъси от непоказвания досега филм на режисьора Тодор Чапкънов.
Изложбата, ретроспективна по характер, поставя толкова “земното” на пръв поглед творчество на Георги Чапкънов в контекста на един надземен, метафизичен свят, където небесното има своя ясно отграничена структура. Това е пътят, по който е съдено да премине всяка човешка душа – от предверието/чистилището до ада и рая. Този Космос, духовен свят на преобразуване и ставане, се държи от едно всесилно божество, което има женска същност и форма – „небесната премъдрост” София. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Програма “Събития” на Столичната община и с любезното съдействие на УниКредит Булбанк. Куратори на изложбата са Иво Милев и Милко Добрев.
Изложби
16.02.2023 - 21.05.2023

Изложба "Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“ в Триъгълната кула на Сердика

Триъгълната кула на Сердика
Регионален исторически музей – София представя изложбата „Васил Левски в София и Софийско. 150 години ПАМЕТ и БЕЗСМЪРТИЕ“. Откриването е на 16 февруари 2023 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ №16). Изложбата може да бъде разгледана до 21 май.
Временната експозиция се открива в навечерието на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата.
Идейно и тематично изложбата акцентира върху дейността на Васил Левски по изграждането и укрепването на мрежата от революционни комитети на територията на София и близките околности. Включени са подробности за обиколките на Левски в София.
Произтичащите от това контакти и съвместната му работа с именити местни възрожденски дейци, сред които софийските книжари като част от близките му сподвижници. Представени са факти от проведения от османските власти съдебен процес срещу българския революционер и последвалата присъда.
Изложбата представя автентични документални свидетелства и предмети от епохата като дневника на хаджи Боне Петров, пълномощно за работа на частните революционни комитети в страната, лични вещи на сподвижници на Левски, пищов кремъклия със сребърен обков, револвер на Георги Стоицев – Абаджията и др.
Темата за паметта е в основата на изложбата. Предадена чрез произведения на изобразителното изкуство, печатни творби, пощенски марки и карти, проекти и образци на монети и банкноти с лика на Левски или изображения на посветени на него паметни места – тя отстоява смисъла на делото на Левски и го прави безсмъртно.
На 17 февруари от 11.00 ч. сред изложбата ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на 150-годишнината от обесването на Васил Левски.
Изложбата се осъществява с партньорството на Българската народна банка, Министерството на транспорта и съобщенията, Националния литературен музей, проф. Пламен Вълчев, частната галерия „Лоранъ“, Софийската градска художествена галерия и Държавната агенция „Архиви“.
Изложби
29.01.2023 - 30.09.2023

Изложбата „Етюдите на София“ посреща посетителите в сградата на Столичната община

Столична община
Специална селекция със 160 авторски фотографии на Иван Шишиев показва гледната точка на известния фотограф върху архитектурни забележителности на София, хроника на мигове от живота в откритите пространства на столицата, спецификата на градската среда.
Иван Шишиев е богослов и фотограф, автор на две фотографски книги за София и на над 20 изложби в България и Европа, създател на популярната страница в социалните мрежи „Етюд-и-те на София“, която има над 320 хиляди последователи.
Фотографиите са разположени на стените във входа на сградата, на партера и в деловодството за обслужване на граждани, както и на първия, втория и третия етаж. Художественият проект ще остане в сградата на Столичната община до септември 2023 г., след което ще обиколи столични училища, за да срещне учениците на София с красивите фотографии.
Проектът се реализира като част от раздел „Събития на Столична община“ в Календара на културните събития на София.
Изложби
23.02.2023 - 30.06.2023

Програма "Наследство" в галерия "Дечко Узунов" представя изложбата "Силата на алафрангата"

Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на СГХГ
Изложбата „Дечко Узунов. Силата на алафрангата“ е част от програма „Наследството“ на Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на Софийска градска художествена галерия. Целта на програмата е да популяризира творческото наследство на големия български художник.
През месец февруари, месецът в който Дечко Узунов е роден, галерията традиционно организира изложба, посветена на творческото му наследство. Настоящата експозиция представя рядка възможност да бъдат видени произведения, част от серия творби, свързани с темата за алафрангата. Те са създадени през различни десетилетния, в които авторът многократно се обръща към темата. Изградени майсторски, на един дъх, с маслени бои, акварел или смесена техника, художникът се връща отново и отново към определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли. „Алафранга“ ("по френски образец") е част от прехода от традицията към модерността в българското общество. Навлиза по време на Възраждането и оказва влияние в архитектурата, облеклото и бита в средата на 19-ото столетие. Ражда се стилът, който олицетворява промените и модерната европейска култура в Пловдив, Копривщица, Пазарджик, Сливен, Мелник и други български градове. В изкуството на 20 век алафрангата се превръща в кавалетно произведение. Не един български художник се вълнува от нейните багри, форми и символика и създава своите алафранги. Към този сюжет се обръщат Вера Недкова, Димитър Киров, Мара Йосифова, Олга Вълнарова и много други творци.
В настоящата експозиция са подбрани над 20 произведения от фонда на Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия.
Изложби
24.02.2023 - 31.03.2023

Регионален исторически музей – София представя Notebook – проект на Дончо Дончев

В началото на март 2022 г. се провежда поредица от дълго планирани събития на художника, като е невъзможно неговата искрена и непосредствена реакция към случващото се в Украйна да не повлия на работата му. “Асо спатия“ е картина, изобразяваща черен гарван и бял гълъб в жестока схватка. Творбата е създадена пред погледите на посетителите в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ на 15 март 2022 г.
"Европейска нощ на музеите" е събитие, което обръща внимание върху културата, изкуствата и привлича много посетители в музеите в цяла Европа. На 14 май между 18.00 и 22.00 ч. в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", като част от програмата на Регионален исторически музей – София за „Европейска нощ на музеите 2022“, художникът създава триптих от серията Notebook, озаглавен “Богородица“. В една от залите, само за Нощта на музеите, за първи път са експонирани хартиени маски на значими съвременни политически личности и кратки филми, представящи автора. Пред залата са изложени увеличени репродукции на три избрани рисунки от серията Notebook. Една от творбите е рисунка на бял гълъб, изобразен само с червен контур на обикновен лист от тефтер, ясно разпознаваем символ на мира и възвисяването на доброто над злото. Другите две представени пред залата творби са рисунки на Богородица с Христос, изобразени с червен цвят, агресивен контур, образ създаващ усещане за контраст с всичко християнско и добро, влак – символ на надежда, път и посока към неизвестно, несигурно бъдеще, изобразен отново с червен, наподобяващ на кръв контур. Триптихът, създаден сред посетителите и минувачите в Европейската нощ на музеите е израз на личната, човешка съпричастност на художника спрямо войната в Украйна.
От 7 юли до 17 септември 2022 г. в Регионален исторически музей – София е представена самостоятелната изложба на Дончо Дончев, озаглавена FESTUM. В нея са показани оригиналните илюстрации от негова книга с авторски текстове. Триптихът е изложен в централното фоайе на музея. Още преди да се качат в изложбената зала, посетителите виждат голямата въздействаща творба.
Войната все още е част от действителността на нашето съвремие, а Дончо Дочев продължава работата си по проекта Notebook, посветен на тази тема.
Изложби
20.02.2023 - 31.12.2023

ИЗПОВЕДТА НА АПОСТОЛА

Мултимедийна експозиция, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
На мащабна видео стена, с използване на холографска технология, се излъчва възстановка на съдебния процес срещу Апостола на свободата и се „съживяват“ важни моменти от неговия живот. В образа на Васил Левски се превъплъщава Веселин Плачков. Участват и актьорите Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев, Бисер Маринов и Никола Додов. Сценарист е Нели Димитрова, режисьор – Димитър Гочев, оператори – Симеон Парашкевов и Димитър Гочев, композитор – Атанас Гендов, музикални изпълнители – Пирина Веселинова, Евгени Господинов и Квартет „Светоглас“, анимация и мапинг – senzor studio, аудио миксинг и постпродукция – Христо Карагьозов, креативен продуцент – Иво Милев, изпълнителен продуцент – Цветослав Борисов.
Експозицията е създадена от Националната галерия и Общобългарския комитет „Васил Левски“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с дарения от Фондация „Лъчезар Цоцорков”, „Кауфланд България“ ЕООД, „Аурубис България“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ АД – Сопот и родолюбиви българи.
Квадрат 500, вход от бул. „Васил Левски“ 95
Работно време:
Вторник – неделя, от 10:00 до 18:00 часа
Прожекции – през 30 минути, начало в 10:00 часа
За резервации на групи до 20 души: 0879 834 025
БЕЗПЛАТЕН ВХОД
Изложби
02.03.2023 - 04.06.2023

СГХГ представя изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-и век"

Куратори: Даниела Радева, Светлана Куюмджиева
Изкуството на късния 20-и век в България се откроява с множество проблеми и тематични разклонения, сред които е и взаимодействието между живописното и документалното – под формата на визуални цитати, трансформации на почерка, влияния от технологичния процес на фотографията, или скрити източници на съдържание.
Изложбата представя произведения от 1973 до 1989 г. и изследва характерната за периода тенденция към интерпретация на фотографии и образи от печатни издания в полето на живописната картина. Настоящият проект не се заключва в разпределяне на категориите „по снимка“, „по натура“, „по памет“ или „по въображение“. Анализираме тенденцията спрямо контекста на късния социализъм и специфичната информационна среда на времето – между политическата пропаганда и новините от чужбина. Маркираме влиянията на предишни периоди върху тогавашното съвременно изкуство. И проследяваме развитието на темата в България в рамките на шестнайсетгодишен период.
Селекцията поставя акцент върху живописното качество, многозначното съдържание и технологичните новости през 70-те и 80-те години. Избирайки автори и произведения, открихме и един общ психологически профил на информирания художник от времето на късния социализъм, който се интересува от съвременната култура и останалите изкуства. Който анализира и свободно превежда разнообразна информация на собствения си визуален език.
Авторите, подбрани за проекта, са Текла Алексиева, Георги Божилов, Милко Божков, Тома Върбанов, Мая Горова, Иван Димов, Мария Зафиркова, Васко Иванов, Петьо Маринов, Теофан Сокеров, Елена Сокерова, Сашо Стоицов, Димитър Трайчев, Ванко Урумов, Стефан Янев.
Изложбата е съпътствана от каталог и включва лекционна програма и аудио информационни материали.
Произведенията в изложбата и изданието са от колекциите на: Регионален исторически музей – Благоевград; Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна; Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово; Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово; Дом на културата – Гълъбово; Художествена галерия – Добрич; Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил; Музей на МВР; Художествена галерия „Любен Гайдаров“ – Перник; Градска художествена галерия – Пловдив; Исторически музей – Самоков; Художествена галерия – Силистра; Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен; Художествена галерия – Стара Загора; Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище; Национална художествена галерия; Софийска градска художествена галерия; Колекция "Иван Ненков"; Колекция "Теменуга Станчева"; Колекция "Николай Савов". 1. Милко Божков, Реквием – на Андрей Тарковски, до 1987, см. техника, пл., 260х500 см. ХГ Добрич Фото: Цветан Игнатовски
2. Иван Димов, Страници от роман, до 1977, м. б., пл., 191х190 см. СГХГ Фото: Цветан Игнатовски
3. Мария Зафиркова, Непозната, 1982, м. б., пл., 100х100 см. ХГ Добрич Фото: Александър Маринов Николов
4. Сашо Стоицов, Един ден ІІ, 1986, м. б., пл., 140х211 см. ХГ „Владимир Димитров – Майстора“, Кюстендил Фото: Цветан Игнатовски
Изложби
30.03.2023 - 01.04.2023

Литературният избор – фокус на пролетните „Литературни срещи“

Гьоте-институт България
Втората година от поредицата „Литературни срещи“ на фондация „Прочети София“ започва в края на март. Пролетното издание ще бъде на 30, 31 март и 1 април в Гьоте-институт България. Тъй като „Литературни срещи“ се провеждат няколко пъти в годината в напълно различен формат, пролетната им версия ще се различава от лятната и есенната програма. Всъщност „Литературни срещи пролет“ се провеждат за първи път. „Избори“ пък е тяхната тема, а тридневното събитие ще включи повече от 20 участници от различни сфери на изкуствата.
„Литературни срещи“ се реализират с подкрепата на Столичната община.
„Литературни срещи“ ще имат нещо като подкаст на живо или иначе казано – публиката ще чува гласовете на журналиста Цветан Цветанов и режисьора и драматург Стефан Прохоров, които ще обобщават и коментират случващото, а и самата тема. Първите два дни ще бъдат в Голяма зала на Гьоте-институт.
Събитието на 1 април ще се проведе в библиотеката на Гьоте-институт и ще се различава от предишните дни, тъй като ще вплете в директни и задочни разговори известни чуждестранни и български писатели, хуманитаристи и учени, които ще мислят върху темата „Отвъд човешкото“, разделена на два дискусионни панела. Изходна точка ще бъдат създадените образи във фантастичната литература и екофикцията, както и различни научни теории, които въвеждат нечовешката перспектива. „Изборът отвъд човешкото предлага обещание за обновяване на литературата, а литературата може да предложи път към по-малко антропоцентрични и по-мъдри форми на живот“, казват модераторите на двете дискусии – Александър Попов и Константин Георгиев.
Началото на втория ден (31 март) ще предложи още един избор на творци и артисти – екипът на Бюро „Творческа Европа“ ще представи и ще проведе обучение за възможностите за финансиране на мобилност на артисти и професионалисти, ангажирани в културата и изкуствата, които програма Culture Moves Europe предоставя.
Пролетните „Литературни срещи“ ще бъдат със свободен достъп.
„Литературни срещи пролет 2023“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Столичната община, Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Министерство на културата, в партньорство с Гьоте-институт, Бюро „Творческа Европа“ и RATIO.
Фестивали и чествания
10.03.2023 - 31.03.2023

Конкурс за младежки събития за климата на тема: „Бъди част от вълната“

ПОКАНА
СТОЛИЧНА ОБЩИНА Ви кани да се включите в конкурс за младежки събития за климата на тема: „Бъди част от вълната“
Регистрация за участие в конкурса и предаване на идеите: 10.03.2023 г. - 31.03.2023 г.
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
Столична община и екипът по проект FOOD WAVE най-любезно Ви канят да се включите в конкурс за младежки събития за климата.
Фестивали и чествания
09.03.2023 - 14.04.2023

Изложба "Еврейската улица – реконструкция" в Регионален исторически музей - София

Регионален исторически музей - София (пл. "Бански" №1) представя изложбата „Еврейската улица – реконструкция“. Временната експозиция разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.
Организира се по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи в партньорство с различни институции в страната. Тя разказва за живота на еврейската общност в България с помощта на артефакти, както и на дигитализирани материали.
В хронологично отношение, изложбата разглежда периода след Освобождението на България (1878 г.).
Онагледява ежедневието на евреите в българските градове чрез предмети от бита и религията. Събраното в изложбата се съхранява в редица културни институции из цялата страна – музеи, архиви, библиотеки.
Дигитализирани материали, разпределени в отделни категории и излъчвани на няколко екрана, допълват разказа. Застъпени са темите за появата на евреите по българските земи, синагогата като духовен център на общността, традициите, празниците и занаятите в еврейските семейства и др.
Изложбата „Еврейската улица – реконструкция“ може да бъде разгледана в сградата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ №1) – зала „Временни експозиции“ до 19 април 2023 г.
Изложби
10.03.2023 - 08.04.2023

"София Филм Фест" представя „СФФ тийн“

Дома на киното, Euro Cinema
Историите в новия конкурс „СФФ тийн“ на Sofia International Film Festival / Международен София Филм Фест са специално подбрани – темите ще развълнуват младите в тийнейджърска възраст и всеки киноман, който отказва да порасне. Куратор на програмата е режисьорката Надежда Косева, а след прожекциите в Дом на киното / Dom na kinoto ще има разговор с публиката, по време на който ще се обсъжда видяното със специални гости, темите, начина, по който са поднесени, специфичния език на киното. Програмата е конструирана като съвместен проект на "София Филм Фест" и КиноКлас.
Откриващият филм „Чуй ме“ ще бъде представен от специалния гост – режисьорката Мария Дуза и част от творческия му екип= Български копродуцент на филма е Иван Тонев ("Арс Диджитал"), в една от главните роли e Йоана Буковска-Давидова. Единствената прожекция е на 10 март от 18.00 часа в Дома на киното.
"Денят на ябълката“ е филм на иранския режисьор Махмуд Гафари. Филмът има две прожекции – на 14 март от 18.30 часа в Дома на киното и на 29 март от 18.00 часа в Euro Cinema.
„Ездачи“ е филм на словенеца Доминик Менцей. Филмът има две прожекции – на 12 март от 18.00 часа в Дома на киното и на 26 март от 14.00 часа в Euro Cinema.
„Водите на Пастаза“ е документален филм на португалската режисьорка Инес Алвеш. Филмът има две прожекции в Дома на киното – на 13 март от 18.30 часа и на 8 април от 17.00 часа.
„Изгубеният влак“ е историческа драма, режисирана от Саския Дизинг. Филмът има две прожекции – на 11 март от 17.30 часа в Дома на киното и на 28 март от 18.00 часа в Euro Cinema.
„СФФ Тийн“ включва още пълнометражния дебют „Моят малък свят“ на японската режисьорка Ема Кававада.
Сюжетът проследява трудностите, с които се сблъсква 17- годишната Сария, кюрдска бежанка в Япония.
Премиерата на филма е на Берлинале `2022, където получава Почетен диплом от журито Amnesty International. Единствената прожекция на филма е на 15 март от 18.00 часа в Дома на киното.
Вторият пълнометражен филм на младата режисьорка Флоренсия Уебе „Паула“ разказва за терзанията на 14-годишно момиче, което мрази тялото си и споделя чувствата си в безбрежното интернет пространство.
Филмът има две прожекции – на 16 март от 20.00 часа в Дома на киното и на 18 март от 14.30 часа в Културен център G8.
Фестивали и чествания
01.03.2023 - 31.05.2023

Колекционерска сбирка „Умалени автомобилни модели“

От м. март в Националния политехнически музей е открита любопитна изложба от над 100 yмaлeни автомобилни модели. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна техника, произведени от 12 световноизвестни автомобилни компании.
Представените модели са в мащаб 1:43 и 1:18.
Атрактивната колекция принадлежи на Билент Моллов – технически специалист и бивш фотожурналист на свободна практика, със силен афинитет към филателията, фалеристиката и най-вече към автомобилните макети.
Той започва да събира своята колекция в началото на 90-те години на ХХ в. по времето, когато работи в Чехия, Швеция и Германия.
В експозицията могат да се видят мащабни копия на: първия хибриден автомобил в света, предизвикал възхищение на изложението в Париж през 1900 г., на кабриолета, в който са се возили австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг по време на покушението срещу тях през 1914 г., на автомобила на английската актриса и автомобилна състезателка Жаклин Евънс - единствената жена, взела участие в IV Pan-American Race през 1953 г. в Мексико и др. (Любопитно е, че върху последно-споменатия автомобил е изрисуван образът на Ева Перон – в знак на почит към аржентинската актриса и политик).
В колекцията на г-н Моллов са представени също и модели на спортни коли и други моторни превозни средства, участвали в най-известните и тежки автомобилни състезания на планетата. Сред тях са и две от колите, управлявани от българската състезателна легенда Илия Чубриков. Те са подарени на собственика на колекцията – лично от пилота, заедно със специално посвещение.
Акцент в изложбата е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд, вероятно от едноименната компания, която след 1905 г., освен бензинови двигатели, проектира двигатели за дирижабли и други ранни въздушни транспортни средства, а след избухването на Първата световна война - и авиационни двигатели. Експонатът е собственост на музея.
Експозицията ще очарова не само на децата и запалените колекционери, но и всички, които се интересуват от развитието на превозните средства. Посетителите ще имат възможността да си направят снимки със специално изработена фоторамка с приблизително реалните размери на известна марка автомобил.
Вернисажът е със свободен вход.
Изложби
22.03.2023 - 21.04.2023

Постерна изложба за Световен ден на водата

Постерна изложба, посветена на Световния ден на водата - от 22 март до 21 април от 10 до 18 часа.
Вход с музейни билети.
Изложби
01.03.2023 - 31.03.2023

Стартира „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2023 на Столична община

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ е инициатива, отворена към отделния млад градски човек с умни решения в полза на общността. И тази година ще подкрепяме иновативните идеи с кауза на младите хора на София“ – обяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на Столична община.
Инициативата е изцяло безплатна, като право на участие има всеки младеж, на възраст от 15 до 29 г., който живее на територията на София.
Записването стартира от 1 март, и ще продължи до края на месеца. Включването в инициативата се случва електронно чрез подаване на информационна карта и декларация за съгласие за обработване на лични данни на e-mail – mladi@sofia.bg.
През 2023 г. младите хора ще могат да избират между четири направления с ментори, утвърдени специалисти в различните тематични области:
Изкуство и култура – Светлана Ломева, изпълнителен директор на „Асоциация за развитие на София“;
Опазване на околната среда – Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“;
Наука и иновации – Любов Костова, „Европейска нощ на учените“;
Животни в риск – Светослав Петров, Animal Rescue Sofia.
Освен в мотивационни сесии, водени от ментори, участниците в третото издание на инициативата за първи път ще имат възможността да се включат и в практики, лекции и представяне на работещи модели в международен мащаб от водещи експерти.
Младежите ще могат да разчитат на професионална менторска подкрепа от създаването на проектната идея, през реализацията, до нейното отчитане. И още – организационна и логистична подкрепа, както и съдействие за популяризиране на проектите. "Академията" ще финансира проекти в размер до 5 000 лв. като стимулира работата в екип и обмяната на опит.
Обучителните занимания (менторски сесии/практики и лекции) ще се провеждат от април до май, а одобрените за финансиране младежки проекти ще се реализират в периода юни – ноември 2023 г.
Пълната информация за „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ 2023 и реализираните проекти през 2021 и 2022 г. е публикувана на официалния електронен портал на Столична община – www.sofia.bg.
Бизнес събития
20.03.2023 - 02.04.2023

"Софийски театрален салон": Изложба „Апостол Карамитев – актьорът рицар“

Галерия на открито в Градската градина
На 20 март в 17.00 часа в Галерия на открито в Градската градина ще бъде открита документалната изложба „Апостол Карамитев – актьорът рицар“, посветена на на творческата дейност и 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните български актьори.
Изложбата е част от 18-ото издание на Софийския театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България в Календара на културните събития на София.
Тя разказва за живота и творческия път на незабравимия Апостол Карамитев, който ще бъде запомнен както с големите си роли в киното, така и на театралната сцена. Роденият в Бургас актьор се дипломира в Държавната театрална школа към Народния театър в класа на проф. Боян Дановски. Въпреки краткия си творчески път той оставя ярък отпечатък със своето високо майсторство.
Емблематични остават създадените от него театралните образи на Ромео в „Ромео и Жулиета“, Гвидо в „Херцогинята на Падуа“ и Джери Райън в „Двама на люлката“ на сцената на Народния театър. За съвременния зрител остават свидетелствата от филмовите ленти, запечатали ролите на Радослав/ Радосвет в „Любимец 13“, Апостол в „Специалист по всичко“, Вуйчо Георги в „Рицар без броня“ и др.
За създаването на изложбата, чийто куратор е Тинка Николова, са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюз на артистите в България, Народен театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, Държавна агенция „Архиви“ и личния архив на актьора със съдействието на неговия син Момчил Карамитев. Координатор на проекта е Велислава Смилянова.
Изложбата може да бъде разгледана до 2 април 2023 г.
Изложби
27.03.2023 - 06.04.2023

"София Филм Фест": „Един българин – класик на германското кино“ – 120 години от рождението на Златан Дудов

Институтът за изследване на изкуствата на БАН, сектор „Екранни изкуства“, с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура", представя в рамките на "София Филм Фест" „Един българин – класик на германското кино“ – проект, посветен на 120-годишнината от рождението на Златан Дудов.
27 март, 16.30 ч., Държавна агенция "Архиви" (ул. "Московска" №5) – откриване на изложба. Изложбата продължава до 7 април;
27 март, 18.00 ч., Дом на киното (ул. "Екзарх Йосиф" №37) – прожекция на "Кристине" – последния филм на Златан Дудов (1963 г., дигитално реставрирана версия);
1 април, 14.45 ч., Дом на киното (ул. "Екзарх Йосиф" №37) – – прожекция на "Куле Вампе" – първия филм на Златан Дудов (1932 г., дигитално реставрирана версия);
6 април, 18.00 ч., Дом на киното – зала „Резонанс“ (ул. "Екзарх Йосиф" №37) – премиера на книгата на Александър Донев „Златан Дудов. Правият път към киното“; В реализацията на проекта с ръководител доц. д-р Александър Донев участват още проф. д-р Андроника Мартонова, д .н. Петър Кърджилов, Даниел Нечев и Ема Ангелова. Проектът се осъществява съвместно с Държавна агенция „Архиви“ и Международен "София Филм Фест", с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)”, в партньорството с Гьоте институт (София), Фондация ДЕФА (Берлин), Архив на Академията на изкуствата (Берлин), ДЕФА Филм Лайбръри при Университет на щата Масачузетс (Амхърст, Масачузетс), Народна библиотека „Кирил и Методий“ (София), Държавен архив (София),Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ (Шумен), Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив), Съюза на артистите в България, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, "ФилмсканПро".
Фестивали и чествания
17.03.2023 - 31.12.2023

НАЦИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ОБНОВЕНА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ

През месец март 2023 г. Националния исторически музей обнови своята постоянна експозиция. Новото експозиционно пространство, разположено пред Зала 1 – “Българските земи от началото на VІ хил. пр. Хр. до края на ІІ хил. пр. Хр.” има за цел да допълни хронологията на историческия разказ, като представи периода от XVII-XVI в. пр. Хр. до VI в. пр. Хр. (Късна бронзова епоха и Ранна желязна епохи).
Посетителите ще имат възможност да видят бронзово и желязно въоръжение, което се е използвало през двете епохи: мечове, върхове на копия, умбо на щит, елементи от конска амуниция и др. Сред представените експонати могат да се видят златни, сребърни, кехлибарени и бронзови накити, керамични съдове, амулети , култови фигурки и др.
Изложените артефакти представят находки от някои от най-значимите обекти на територията на България, като с. Панайот Хитово, Омурташко, с. Балей, Видинско, с. Ново село, Пловдивско, с. Белиш, Троянско, Созопол и с. Равадиново, Бургаско.
Изложби
22.03.2023 - 13.04.2023

„Няколко начина да спечелим света“ показва Галерия Doza

галерия Doza на ул.„Цар Самуил“ №52
На 22 март (сряда) от 18.00 часа в галерия Doza се открива изложба „Няколко начина да спечелим света“.
Експозицията включва работи на едни от най-влиятелните художници в съвременното българско изкуство през последните десетилетия. Изложбата представя поглед към историята на съвременното българско изкуство чрез себепредставянето му пред външния свят и в опит за диалог с него – реален и въображаем.
Може да се спекулира, че идентичността на българското изкуство не e вътрешно присъща характеристика, а се изиграва отново и отново – за и пред погледа на всеки нов потенциален зрител. Кои сме ние е просто низ от варианти и възможни роли.
В историята на съвременното българско изкуство този неизбежно присъстващ външен поглед е колкото вътрешно асимилиран, толкова и подложен на саботаж.
Той информира едно винаги двойно виждане. Част от тази двойственост може да се разгледа като наследство от „вътрешната емиграция“ на художника по време на социализма и желанието му да проектира различен смисъл в „същото“. Удвояването е често използвано от художника и за да обърка и предизвика външния поглед в неговата предубеденост и очакване да намери нещо радикално различно и специфично, предлагайки му вместо това огледален образ, просто повече от същото.
Изложбата използва за повод проявения интерес на Центъра Жорж Помпиду, Париж, за включване на произведения на българско изкуство в колекцията на музея. През имагинерния поглед на един световен музей, изложбата разиграва отново театъра на това, което искаме (или не искаме) светът да види от нас.
Изложбата „Няколко начина да спечелим света“ може да се види до 13 април в галерия Doza на ул. „Цар Самуил“ №52. Куратори: Десислава Димова и Вера Млечевска „Няколко начина да спечелим света“ се организира от Фондация "Дома Арт" и Фондация "Българско изкуство и култура".
Изложби
16.03.2023 - 31.03.2023

На 16 март започва 27. Международен филмов фестивал "София Филм Фест"

Да се свържем отново чрез киното! #RECONNECT
Sofia International Film Festival / Международен София
Филм Фест ще предложи богата програма, включваща 170 филма от 53 държави. Откриването на 27. издание на Фестивала е със знаменития немски режисьор Фолкер Шльондорф и неговия „Повелителят на горите“. "София Филм Фест" отправя покана зрителите да обърнат специално внимание на „зелената идея“ с грижа за климатичните промени и стремеж към увеличаване на „белите дробове“ на планетата. Шльондорф ще засади първото дърво от „гората на СФФ“, която ще се разпростре на територията на паркове в София. Ще я садят специални гости и участници на Фестивала, сред които Джералдин Чаплин и Радослав Спасов, които ще получат "Наградата на София" на Столичната община. Ще се включат и Кшищоф Зануси, Ян Сверак, Биле Аугуст, Милчо Манчевски, Дито Цинцадзе, Георги Дюлгеров.
* * *
"София Филм Фест" ще предложи ретроспективи на Милчо Манчевски, Ян Сверак, Фолкер Шльондорф, специалния конкурс „СФФ Тийн“. Програмата в София продължава до 9 април. Специална селекция от филми ще бъде представена онлайн на Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия в хронологичните рамки на Фестивала
* * *
Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на Фестивала и с режисьорката Джесика Удуърт и екип ще представят филма „Лука“, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати. Прожекцията е на 25 март – във вечерта на връчването на наградите на "София Филм Фест"!
* * *
За 21. път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за Първи или Втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столичната община.
Председател на журитото, който ще избира сред 12-те участващи заглавия, е световноизвестният режисьор Милчо Манчевски (Северна Македония), носител на „Златен лъв“ и номиниран на чуждоезичен "Оскар". Членове на журито са режисьорките Агнешка Смочинска (Полша, ще представи „Мълчаливите близначки“), Беата Парканова (Чехия, ще представи „Думата“) и Александра Кочеф (САЩ, ще представи „Скрити съкровища“), както и българският актьор Владимир Пенев.
* * *
Балканският конкурс включва 12 хитови заглавия от региона, специална селекция от 12 актуални завладяващи филма са включени в Документалния конкурс.
* * *
В Програмата блестят и филми, дело на световни майстори на киното или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са „Идеалното число“ на легендарния Кшищоф Зануси, „Целувката“ на носителя на "Оскар" и две награди „Златна палма“ Биле Аугуст, оскаровите фаворити „Тар“ на Тод Фийлдс, „Империя на светлината“ на Сам Мендес, „Под слънцето“ на Шарлот Уелс, „Близо“ на Лукас Донт, „Аржентина, 1985“ на Сантяго Митре, „Цялата красота и кръвопролитие“ на Лора Пойтрас.
* * *
Българските игрални премиери включват „Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров, „Пролетно равноденствие“ на Иван Павлов, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „Добрият шофьор“ на Тонислав Христов, „Блок“ на Тодор Мацанов, „Аромат на липа“ на Сиси Денкова, „Извън сезона“ на Иван Панев, „Анна“ на Боримир Илков, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев. Сред документалните премиери са участващите в документалния конкурс „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева и „Моят чичо Любен“ на Никола Бошнаков и Георги Стоев – Джеки, както и „Оловният войник“ на Костадин Бонев, „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер, създаден с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура", „Ваклуш“ на Николай Василев, „Герой на нашето време“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, „Превал“ на Михаил Мелтев, „Майор Томпсън – (не)нужният герой“ на Жезко Давидов, „Ето къде си в млякото на мечтите“ на Милена Кънева, „Поли“ на Дамян Николов.
* * *
21-вият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Елица Петкова, режисьор, Росен Спасов, филмов експерт и режисьор Орлин Менкаджиев, носител на наградата през 2022 година
.* * *
За първи път в Програмата на Фестивала ще има конкурс ТИЙН с филми на младежка тематика, селектиран от режисьорката Надежда Косева, както и Детска програма, селектирана от режисьора Андрей Хадживасилев.
* * *
Между 23 и 26 март ще се проведе 20. издание на "София Мийтингс". https://siff.bg/
Фестивали и чествания
17.03.2023 - 30.04.2023

ЕкоДизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране – Ре-употреба

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт и Италианската търговска агенция, съвместно с Националната галерия, представят в Квадрат 500 пътуващата изложба на устойчив италиански дизайн, фокусирана върху рециклирането и повторната употреба на суровините.
Инициативата е част от Italian Design Day 2023/Ден на италианския дизайн 2023 – поредица от събития, организирани от италианския дипломатически корпус навсякъде по света.
Проявата има за цел да постигне широк отзвук извън пределите на страната чрез представяне на художественото и културно наследство на Италия, резултат от фината и хармонична сплав от история, култура, изкуство и занаятчийски умения от най-висша степен. Темата тази година е „Качество, което озарява. Енергията на дизайна за хората и за околната среда“. Изложбата е символичен израз на италианския гений – носител на интуиция, оригинални идеи, древно познание, култура и експеримент, любов към красивото и изкусни занаятчийски умения. Запознава ни с новите тенденции в италианския дизайн в световен мащаб във връзка с Международния мебелен салон в Милано. Експозицията прави синтетичен, но напълно представителен обзор по отношение на новата парадигма на италианския дизайн в посока устойчивост на околната среда. Представените предмети, продукти и аксесоари са от рециклирани материали или резултат от прилагането на устойчиви технологии. Проектите са на италиански дизайнери, производството е изцяло дело на италиански компании.
Изложбата, чийто графичен проект е дело на арх. Бруно Морело, е показвана в Прага, Доха, Шънджън, Дубай, Хонконг, Вашингтон, Торонто, Тунис, Прищина, Талин, Хелзинки, Триполи, Бенгази и Букурещ.
Изложби
14.03.2023 - 27.10.2023

„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“ - 23-то издание

С подкрепата на Столична община Съорганизатор - Министерство на културата на Р. България
зала "България", зала НМА, Ларгото
С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започва 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Европейски музикален фестивал“ т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. По традиция, в планирането на фестивалната рамка е търсен и мултижанров обхват. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика. Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Във фестивалния афиш блестят имената на големите български солисти Пламена Мангова, Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Димитър Иванов, Георги Черкин, на диригентите Росен Гергов, Григор Паликаров, Славил Димитров и др. Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо – те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви. Освен американския университетски оркестър, ще участват също Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, първият български танго оркестър, „Orquesta Típica Libertango“, съставен предимно от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, младежки танцови състави от Националния дворец на децата и Дом на културата “Средец” и др.
Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.
Фестивали и чествания
23.03.2023 - 30.04.2023

“Метаморфоза на хоризонта” – изложбата на Лиляна Караджова се представя в Рим с подкрепата на Столична програма "Култура"

Галерия KOU в Рим (Италия)
От 23 март до 13 април изложбата “Метаморфоза на хоризонта” на Лиляна Караджова е представена в Галерия KOU в Рим (Италия) с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“. Куратор е Масимо Скаринджела.
Изложбата изследва границите на фотографския кадър, които могат да бъдат прекъснати или слети през различни техники на експониране. Основен обект, който е включен в новото кадрово поле, са тънките вертикални линии, разделящи кадрите на 35 мм филм. Концепцията изхожда от допускането, че тези линии могат да бъдат възприемани по аналогия с идеята за “четене между редовете”. За да бъдат включени в новото кадрово поле, филмът е експониран два или повече пъти. Първата експозиция очертава 35 разстояния между кадрите, а следващите целят тяхното експониране. В резултат кадрите стават преекспонирани, а тънките линии съдържат разпознаваеми детайли.
Изложби
30.03.2023 - 17.04.2023

Изложбеният цикъл GENESIS - нов хоризонт за Юлиян Табаков

галерия “Райко Алексиев” в София
Художникът Юлиян Табаков създава GENESIS със свои творби от последните 7 години, които ще представи във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София изложбата ще бъда с нови, непоказвани до този момент работи.
“GENESIS е последната част и заглавието на едноименен триптих заедно с “Мигновения” (2015) и “Портрет на умиращ Титан” (2021). Проектите са изградени от художествени серии част от които са и “ВАКУУМ”, обекти и видео инсталация “ВАКУУМ” (2022). “Генезис” включва творби от всички проекти в различни комбинации, разработени за всяко пространство. В София ще покаже изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация “Хоризонт”. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва - 4 галерии в 4 български града.” - споделя концепцията си за GENESIS авторът Юлиян Табаков.
Цикълът GENESIS започва от Русе на 1 март в Художествената галерия, където ще бъдат показани произведения от изложбите “Портрет на умиращ Тиран”, самостоятелни триизмерни обекти и късометрежания филм “Вакуум” по композицията Ad Infinitum на Емил Табаков.
През април новите творби от GENESIS и пространствената инсталация “Хоризонт” ще бъдат изложени в галерия “Райко Алексиев” в София. Официалното откриване на изложбата в столицата е на 30 март.
Изложбеният цикъл GENESIS и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична община - Програма "Култура", Национален Фонд "Култура" и Кояна Тренчева, в партньорство със Съюз на българските художници, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Столичен Куклен Театър, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62. международен фестивал „Мартенски Музикални Дни“, формат.бг, 8PM, STREAMER.BG.
Изложби
27.03.2023 - 18.04.2023

Иван Нинов. Графика и рисунка

София прес
Иван Нинов представя в галерия-книжарница „София прес“ изложба, озаглавена простичко „Графика и рисунка“.
Неговата връзката с предметите, които настойчиво „портретува“, започва още от ученическите години в художествената гимназия в София (края на 1960-те) и продължава и досега. Там някъде се заразява с трудните и основополагащи уроци на Пол Сезан и Джорджо Моранди в подреждането и „реализиране на усещането на вещите“, само обаче чрез средствата на графиката и рисунката. И всеки път изненадва, въпреки че не променя генерално нито моделите, нито медията, нито възгледа си.
Къде се крие уловката в работата на автора – може би в лекотата на правенето, но и в дълбокото разбиране.
Разсъждения за този понякога погрешно тълкуван смисъл на употребения предмет – усещането за историята му, за ръцете, които са го държали, за сантимента – при Иван Нинов достигат до усъвършенстване на вътрешната му идентичност.
Творбите му подчиняват героите-предмети на други закони – архитектурни, музикални, скулптурни, и започват да изглеждат като сравнително пестеливи минитеатрални сцени. Съчетаването на ясните и изчистени линии с майсторския начин на осветяване ги прави мощни и същевременно тихи.
Иван Нинов съзнателно и дълго се занимава с традиционни за художника натюрморти, създадени от вещи в ателието, и извлича поетиката на материалните неща, като успява да обоснове наново тяхната красота, към която, надявам се, не сме имунизирани.
Изложби
30.03.2023 - 06.04.2023

Прошепнати вълшебства – пътуваща изложба

Центърът за изкуства, култура и образование в София представя пътуваща изложба „Прошепнати вълшебства“. Откриването й ще бъде на 30 март от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“.
Ще бъдат изложени рисунки на деца от Центъра, ателие „Приложен фолклор“ с ръководител Елеонора Асенова.
Изложбата ще остане в Галерията на ОКИ „Надежда“ до 6 април.
Изложби
30.03.2023 - 08.05.2023

Второ издание на Творческата лаборатория за млади хореографи „Хелиос“

РЦСИ „Топлоцентрала“
От 12 до 24 юни 2023 ще се състои Второто издание на образователния проект на Столична община в подкрепа на млади български хореографи. Партньори в организацията на „ХЕЛИОС“ (абревиатура на Хореографска Експериментална Лаборатория и Иновативна Образователна Сцена) са Асоциацията за развитие на София, Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон (The International Choreographers’ Organization and Networking Services – Dance ICONS, Inc.).
Творческата лаборатория е уникален проект, чиято основна цел е да образова, подпомогне и култивира новата генерация съвременни български хореографи на XXI век в сферата на съвременния танц. „Хелиос“ ще се проведе отново в РЦСИ „Топлоцентрала“ и ще бъде в семинарен формат с всекидневни занимания от 10 до 17 ч. Програмата ще включва лекции по теория на хореографията, хореографска лаборатория, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, и кратко представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. По време на образователния процес всеки от хореографите ще има възможност да създаде достатъчно материал, който в последствие да се организира в нови кратки експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден на „Хелиос“.
Участниците във Втория випуск на творческата лаборатория ще бъдат определени от тричленно жури, в което участват Владимир Ангелов – хореограф, работил с балетни трупи по цял свят, главен директор на първата в света Международна организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.; Лора Николова – експерт в сферата на културата, с образование по класически балет; и Коста Каракашян – режисьор и хореограф, артистичен директор на „Karakashyan & Artists“, който бе част от Първото издание на „Хелиос“. Срокът за кандидатстване за включване в творческата лаборатория е от 30 март до 8 май 2023 г. Имената на участниците ще станат известни на 12 май 2023 г. Повече информация, условията и формулярите за кандидатстване можете да намерите в сайта на проекта https://helios-sofia.eu/
Музикално и танцово изкуство
29.03.2023 - 01.04.2023

GREEN ENERGY

Изложение за иновативни технологии в сферата на енергийната ефективност, възобновяемата енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни градове
Строителнo оборудване и механизация, Груб строеж, Външни довършителни дейности, Интериорни материали и технологии, Вертикално планиране и ландшафт, Индустриално строителство и оборудване, BIM технологии, Софтуер, Сградна автоматизация, ОВиК, Smart системи
Бизнес събития
29.03.2023 - 01.04.2023

АТЕСТ ЕКСПО

Едрогабаритна строителна техника и механизация
АТЕСТ ЕКСПО по време на Архитектурно-строителна седмица 2023 ще се състои от 29.03.2023 до 01.04.2023 в ИЕЦ София. Определяно като „барометър на строителния сектор“, изложението „Архитектурно-строителна седмица“ за 23-ри път предоставя уникална екосистема в Интер Експо Център. Професионалната платформа за развитие на бизнеса и представяне на иновациите в сектора в международна среда няма аналог в България.
Бизнес събития
30.03.2023 - 12.04.2023

Столична библиотека представя фотоизложбата „През моите и твоите очи“, посветена на Световния ден за информираността за аутизма

Мраморно фоайе на Столична библиотека
Фотоизложбата „През моите и твоите очи“ ще гостува в Мраморното фоайе на Столична библиотека от 30 март до 12 април 2023 г. Фотографиите са дело на аутистичната личност Севдалин Тлаченски и неговия ментор Александър Николов. Те вдъхновиха и петима известни български поети от различни поколения да напишат стихове – Анастасия Стоева, Константин Трендафилов (Папи Ханс), Мария Донева, Кристин Димитрова и Петър Чухов.
С мобилната изложба ще се отбележи 2 април – Световен ден за информираността за аутизма. Експозицията ще отвори пространство и за разговор за пътя, който аутистичните личности извървяват от детската градина и приобщаващото образование до реализирането на пазара на труда и приемането им от обществото.
Дискусията ще се проведе на 30 март (четвъртък) от 16 часа в Мраморно фоайе на Столична библиотека.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси".
Изложби
31.03.2023 - 30.04.2023

Филмът „Случаят Тесла“ на режисьора Андрей Хадживасилев – надежда за възраждане на родното кино за деца

По кината „Новият български игрален филм „Случаят Тесла“ тръгва по кината, за да стигне до детската аудитория. Направен в най-високите стандарти на филмите за деца, той е надежда за възстановяване на традицията за създаване на качествено българско кино за най-младата публика.“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош новото родно заглавие за деца на режисьора Андрей Хадживасилев. Боршош беше сред първите зрители на „Случаят Тесла“, срещна се с екипа и актьорите.
С подкрепата на Столичната община режисьорът и основният актьорски екип на филмовата продукция реализират срещи с родната публика по покана на киносалони от различни градове в България, участват в специални образователни събития за деца и юноши.
Новият български детски филм „Случаят Тесла“ на режисьора Андрей Хадживасилев връща добрата практика и традиции на българското детско игрално кино. Продукцията разказва за младия изобретател Тони, мечтаещ да завърши експеримента на Никола Тесла за синтез на безжично електричество. С приятелката си Рая заминава на лагер в планината, където група ученици ще къмпингува заедно със скаути. Много приключения, съревнования и първи любовни трепети се заформят между децата, докато се разплита легенда за мистериозен върколак, бродещ в гората.
"Случаят Тесла" спечели наградата на публиката за най-добър филм в конкурсната програма на 40-ото юбилейно издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза". Премиерната дата за разпространение на голям екран в България е 31 март 2023 г., разпространява "Александра Филмс". Филмът вече е селектирана на фестивали в Германия, Канада и Южна Корея.
В „Случаят Тесла“ участват Мартин Паунов, Поли Иванова, Борис Минков, Деан Стойков, Йоан Стойков, Рая Георгиева, Фани Узунова, Неда Спасова, Мартин Гяуров, Любен Чаталов и Николай Върбанов.
Филмът е реализиран с подкрепата на Столична община, Изпълнителна агенция "Национален филмов център", БНТ, Природен парк "Витоша", ЧСУ “Цар Симеон Велики“, Книжарници Ciela, DM, MBG Toys, Esteta Interiori, Grand Optics, Netpeak, Скаутите на Шумен "Мадарски конник” и Скаутски клуб Compass – Варна.
Музикално и танцово изкуство
01.01.2023 - 31.03.2023

Гостуваща изложба „Злати Златев – 40 години посветени на събирането на български минерали“

В НМ „Земята и хората“ във връзка с Великденското изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили и по повод 40 години, посветени на колекционирането на български минерали, гостува Злати Златев със своята колекция „Ахати от България“. Едва на 8 години, той е впечатлен от минералите и започва да ги събира. От тогава живота му е неразривно свързан с тях, и като любител, и като професионалист. Като ученик в Природо-математическата гимназия в София, той посещава кръжока по Минералогия в НМ „Земята и хората“, а по-късно завършва Софийския университет със специалност Минералогия и Геохимия. Веднага след дипломирането си заминава като полеви геолог в Мозамбик, Източна Африка, където работи като мениджър на минни проекти, свързани с добива на скъпоценни и декоративни камъни и суровини на редки елементи. От 1999 г. не се занимава професионално с геология, но и до днес продължава активно да събира минерали.
С течение на годините той успява да обиколи всички по-важни находища на минерали в България, лично да открие и съхрани множество класни минерални образци създавайки колекция от над 3000 образеца.
В съавторство с някои от водещите минералози участва в няколко научни публикации, включително и свързани с първото научно описание на богат на манган норсетит у нас. Дарява десетки образци на Национален музей „Земята и Хората“, Музея по Минералогия и Петрология към СУ и Националния Природонаучен музей, БАН. Споделя своите знания и натрупан опит с широк кръг заинтересувани млади и/или начинаещи колекционери, основно в социалните мрежи и поддържа собствена Фейсбук страница, посветена на българските минерали – Fine Bulgarian minerals. Последните години насочва вниманието си и към многобройните нови находки на ахати и ясписи у нас, част от които са в настоящата временна изложба.
Изложбата е открита за посещения от 1 април до края на годината.
Вход с музейни билети. http://www.earthandman.org/
Изложби
31.03.2023
Изложби
31.03.2023

Джаз формация „София“ представя „Pop Strings“

Джаз формация „София“ и квартет „Емоция“ представят най-новия си проект „Pop Strings“ на 31 март в концертната зала на ОКИ „Надежда“.
Събитието е с начален час 18:30.
Вход свободен!
Музикално и танцово изкуство
31.03.2023

София филм фест 2023 г. | „В нощта на 12-ти“, филм Франция, Белгия – крими драма, мистерия, 2022 г.

Режисьор: Доминик Мол
В ролите: Бастиен Бульон, Були Ланерс, Тео Чолби
Казват, че всеки следовател има престъпление, което го преследва, случай, който го наранява повече от останалите, без той непременно да знае защо.
За Йохан този случай е убийството на Клара.
Зала 1, 18:30 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети: деца, студенти и пенсионери - 10 лв., възрастни - 12 лв.
Фестивали и чествания
31.03.2023

АНА КАРЕНИНА

Балет по музика на Пьотр Илич Чайковски / Премиера
Времетраене 1:45 Антракти 1
Голяма зрителна зала
Музикално и танцово изкуство
31.03.2023

ЕСМЕРАЛДА - ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА

НДК - зала 1
На 31 март, от 19.00 часа Старозагорската опера съвместно с Националния дворец на културата ще представи за първи път в София на сцената на зала 1 своята впечатляваща продукция на рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева, Борис Тасков ще бъде в ролята на Квазимодо, Николай Моцов - в ролята на Грeнгоар, Марин Русинов - в ролята на Фроло.
Участват още Богомил Спиров /Феб/, Гергана Николаева /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов /Клопен/, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.
Музикално и танцово изкуство
31.03.2023

Резидентската програма на Derida Dance Center представя RER – най-новото представление на Пабло Жиролами

Сцена "Дерида"
„И през 2023 г. Резидентската програма на Derida Dance Center се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община. Артистичните резиденции ще срещнат българските млади артисти с професионалисти от чужбина, които пристигат, за да споделят опита си, да ги запознаят с новите тенденции в хореографията.
Професионалното развитие и надграждане на умения на родните творци е фокусът на тазгодишното издание на програмата.“ – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош по повод стартиращото 13-о издание на Резидентската програма на „Дерида Денс Център“ в Календара на културните събития на София.
Сред артистите, които тази година ще гостуват в програмата, са Пабло Жиролами (Швейцария/Италия), Розер Тутусаус и Том Уекслър от Испания, Мария Нурмела и Виле Ойнонен от Финландия, Ор Марин от Израел, Владислав Детюченко от Украйна.
Млади български творци ще работят под менторството на Живко Желязков, а през юли работно ателие ще води Атанас Маев. Фокусът му ще е върху професионално развитие на млади български артисти чрез идентифициране на потенциални контакти и партньорства с професионални мрежи и колеги в България, Европа и света, както и условия и срокове за участие във фестивали, конкурси и резиденции в чужбина.
На 31 март от 19.00 ч. на Сцена "Дерида" Пабло Жиролами ще представи пред софийската публика RER – най-новото представление на компанията му „Ивона“. 13-ото издание на Резидентската програма на Derida Dance Center е част от Календара на културните събития на София и се провежда с финансовата подкрепа на Столичната община.
Музикално и танцово изкуство