Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Виж карта на събитията

четвъртък 07 декември 2023
04 декември 2023 - 10 декември 2023
Декември 2023
01.01.2023 - 31.12.2023

УМНИ МИНЕРАЛИ ЗА УМНИ ТЕЛЕФОНИ

В Деня на народните будители 1 ноември Националният музей „Земята и хората“ ще има удоволствието да представи нова временна изложба „Умни минерали за умни телефони“, посветена на Годината на минералогията.
Как се раждат смартфоните? Има ли връзка между добива на мед в Чили, САЩ и Китай с това да се свържете с близките си, които са на километри от вас? За да се чуете и видите с тях, просто включвате смартфона си.
Каква е ролята на минералите? Кои са десетте най-използвани материали в смартфона? Какви са наличните запаси от суровини? За колко време ще стигнат? Защо е важно рециклирането на стари телефони?
С отговори на тези въпроси и с много други неизвестни факти ще Ви запознае изложбата „Умни минерали за умни телефони“.
От 10 до 18 часа на 1 ноември специален гост ще бъде „Дънди Прешъс Метълс“, с чиято виртуална разходка ще можете да посетите подземния медно-златен рудник „Челопеч“ и да се запознаете с процеса на добив на ценните метали. Ще можете да отнесете и снимка за спомен от това преживяване.
Вход с музейни билети.
Изложби
20.02.2023 - 31.12.2023

ИЗПОВЕДТА НА АПОСТОЛА

Мултимедийна експозиция, посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
На мащабна видео стена, с използване на холографска технология, се излъчва възстановка на съдебния процес срещу Апостола на свободата и се „съживяват“ важни моменти от неговия живот. В образа на Васил Левски се превъплъщава Веселин Плачков. Участват и актьорите Иван Тренев, Любов Павлова, Румен Иванов, Александър Георгиев, Бисер Маринов и Никола Додов. Сценарист е Нели Димитрова, режисьор – Димитър Гочев, оператори – Симеон Парашкевов и Димитър Гочев, композитор – Атанас Гендов, музикални изпълнители – Пирина Веселинова, Евгени Господинов и Квартет „Светоглас“, анимация и мапинг – senzor studio, аудио миксинг и постпродукция – Христо Карагьозов, креативен продуцент – Иво Милев, изпълнителен продуцент – Цветослав Борисов.
Експозицията е създадена от Националната галерия и Общобългарския комитет „Васил Левски“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с дарения от Фондация „Лъчезар Цоцорков”, „Кауфланд България“ ЕООД, „Аурубис България“ АД, „Вазовски машиностроителни заводи“ АД – Сопот и родолюбиви българи.
Квадрат 500, вход от бул. „Васил Левски“ 95
Работно време:
Вторник – неделя, от 10:00 до 18:00 часа
Прожекции – през 30 минути, начало в 10:00 часа
За резервации на групи до 20 души: 0879 834 025
БЕЗПЛАТЕН ВХОД
Изложби
17.03.2023 - 31.12.2023

НАЦИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ С ОБНОВЕНА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ

През месец март 2023 г. Националния исторически музей обнови своята постоянна експозиция. Новото експозиционно пространство, разположено пред Зала 1 – “Българските земи от началото на VІ хил. пр. Хр. до края на ІІ хил. пр. Хр.” има за цел да допълни хронологията на историческия разказ, като представи периода от XVII-XVI в. пр. Хр. до VI в. пр. Хр. (Късна бронзова епоха и Ранна желязна епохи).
Посетителите ще имат възможност да видят бронзово и желязно въоръжение, което се е използвало през двете епохи: мечове, върхове на копия, умбо на щит, елементи от конска амуниция и др. Сред представените експонати могат да се видят златни, сребърни, кехлибарени и бронзови накити, керамични съдове, амулети , култови фигурки и др.
Изложените артефакти представят находки от някои от най-значимите обекти на територията на България, като с. Панайот Хитово, Омурташко, с. Балей, Видинско, с. Ново село, Пловдивско, с. Белиш, Троянско, Созопол и с. Равадиново, Бургаско.
Изложби
10.05.2023 - 31.12.2023

Времето е в нас. Юбилейна изложба 50 години Национален исторически музей

Юбилейната изложба „50 от 50“ е посветена на половин вековната история на Националния исторически музей.
Най-голямата музейна институция в България е основана с Разпореждане № 90 на Министерски съвет от 5 май 1973 г., с което се поставя началото на изграждането на музеен комплекс в град София. За пръв директор на музея, през юни 1974 г., е назначен проф. Страшимир Димитров. Малко след това започват назначенията на служителите на музея. Още първата изложба на музея – „Праисторическо изкуство в българските земи” (5 май 1975 г.), е заявка за бъдещото надхвърляне на хронологичните граници, заложени в Разпореждането за създаването на Национален исторически музей.
В 50 постерни пана изложба „50 от 50“ събира и представя част от най-впечатляващите събития, изложби и дейности на Националния исторически музей в периода от основаването му до настоящата 2023 г. В юбилейното представяне са включени и над 150 експонати във витрини, част от фондовете на музея, откупени предмети и дарения, както и представителни подаръци за Националния исторически музей, дарени от български и чуждестранни гости и приятели на музея.
Обществените мотиви, предизвикали създаването на Националния исторически музей са разпадането на създадения през 1893 г. Народен музей в музейната мрежа на България, което води до липса на институция, която да покрива с функциите си издирването, съхраняването, документирането, консервацията и реставрацията, изследването и експонирането, изучава и популяризира движимите паметници на културата от всички възможни изяви на човешкото творчество от цялата територия на страната, българските етнически територии в чужбина и българската диаспора.
През 1979 г. с решение на правителството, два етажа на Съдебната палата в София се предават за устройване на Националния исторически музей. През 1983 г. са готови кабинетите, фондовите помещения, техническите помещения, а през март 1984 г. е открита и самата експозиция. След дълги дискусии експозицията на Националния исторически музей е изградена въз основа на съпоставянето на два музеоложки принципа – хронологичния и колекционния. Музеят се е превърнал в ресурс за цялата държава.
През 2000 г. Националния исторически музей е преместен в резиденция „Бояна“ – Дом № 1, разположен в красива сграда в подножието на Витоша. Новата постоянна експозиция е открита тържествено на 29 юни 2000 г.
В последните няколко години Националния исторически музей натрупа над 600 000 паметници на културата. Обогатяването на фондовете му става по традиционните за всеки голям музей начини – археологически разкопки, етнографски експедиции, откупeни предмети, дарения, конфискации в полза на държавата, извършени от съда, полицията и митницата. Колекциите са толкова огромни, разнообразни и спиращи дъха, лабиринт от различни художествени и културни светове.
Изложби
30.06.2023 - 31.05.2024

Михаела Михайлова – MISHA MAR ПОРТРЕТ НА ЛУНАТА В ЧЕРНО

атриума на Квадрат 500
Четвъртото издание на стартиралия през 2020 година проект на Националната галерия „Стената“ посреща художничката Михаела Михайлова – Misha Mar в атриума на Квадрат 500.
В обособеното като едно от пространствата за съвременно изкуство и ситуирано в сърцето на Квадрат 500 – дом на постоянната експозиция на Националната галерия, се издига монументално съоръжение, наречено „Стената“. Идеята за създаването на това пространство е провокирана най-вече от необходимостта в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.
След произведенията на Николай Петров GLOW (2020), Алекси Иванов (2021) и BILOS (2022), в проекта се включва и Михаела Михайлова – Misha Mar. Тя представя рисувания в продължение на повече от месец „Портрет на Луната в черно“ – композиция, представяща осемте фази на Луната в черно и бяло.
Като истински селенофил, Михаела изследва темата в детайли и развива особена привързаност към обекта на своите проучвания – белези, видими по повърхността на изящния портрет, който тя създава. “Моя Луна, Мой верен приятел в нощта, това е любовно писмо за Теб, нарисувано с калиграфията на моята душа върху Твоята повърхност. Всички думи, които никога не Ти казах, фиксирани по слоевете на нашите недоизречени тайни, които светят с отразената светлина на изгарящото желание на деня.
Това е за Теб…”
Misha Mar
Осемте лица на Луната или пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина на Квадрат 500 с музиката на MUSICAL STATUES. Гостите на събитието ще могат да се насладят на специални летни коктейли с MALFY GIN.
Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“.
За автора
През 2008 Михаела Михайлова завършва специалност „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. По-късно получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия, а през 2014 там се дипломира в магистърската програма „Фотография“. Авторката има няколко самостоятелни изяви и участва в десетки групови изложби. През 2023 тя представя пред публика и първата си фото книга – „MAR”, съдържаща черно – бели фотографии изобразяващи паралелните светове „между планината и морето, между птиците и божите кравички.“
Изложби
13.09.2023 - 13.09.2024

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ бе открита вчера на Терминал 2 на летище София. Тя е съвместна инициатива на Столична община, Летище София и общинското предприятие „Туризъм“.
18 живописни фотографии от София посрещат пристигащите на Терминал 2 и могат да бъдат разгледани от пристигащите на ръкав и от тези, които са превозени с автобуси. „София е вратата на България и ние се радваме да посрещнем пътниците с красотата на най-големия град в страната. София е не само красива, но и древна, модерна и зелена. Град, който заслужава да се покаже и види“, с тези думи Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София откри фотоизложбата.
София е един модерен европейски град. София е град богат на културно-историческо наследство. София е „зелен“ град, град с много паркове и градинки, с близост до планината Витоша. София е мултикултурен и толерантен град. София е един много красив град, който заслужава да се види. С тази изложба, която успяхме да реализираме, и се надявам това да не е единствената съвместна инициатива на Столична община, ОП „Туризъм“ и летище София, всеки който посети града за първи път, всеки който стъпи на летище София Терминал 2, да има прекрасната възможност да се наслади на всички фотоси и разбира се, да посети София още веднъж.“, каза Ирина Савина-Бангеева, заместник-кмет направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”.
Живописните пейзажи са дело на именития столичен фотограф Иван Шишиев. 12 пана с размери 203х98 см. съпровождат пътниците на входа на летище София, като от тях грейват красотите на Златните мостове, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, градина „Кристал“ и др. Най-внушителните сред паната са три 5-метрови фотографии разположени преди граничен контрол на Терминал 2. Фотографиите са на храм-паметника „Александър Невски“, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната художествена галерия. Най-забележителна е 18-метровата композиция над ескалаторите, които посрещат кацащите на ръкав пътници у нас. Тя представлява фотография с лалета в парка до Народното събрание, с гледка към „Александър Невски“. Под всяка картина има поставен QR код, който препраща към мястото и разказва за него, а Гугъл може да те отведе до него.
„Нашата столица е толкова живописен и красив град, който, за да бъде показан, ще са нужни много и много снимки, но за нас е важно да покажем, че пътниците пристигат на едно хубаво място. А София не е просто столичен град, а град, където има толкова много за откриване“ – каза директорът на ОП „Туризъм“ към Столична община Людмил Пелов.
Изложбата ще радва пристигащите на летище София в продължение на година.
Изложби
14.09.2023 - 07.01.2024

ПОСЛАНИЯ | 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата
Селектираните от кураторите Боряна Вълчанова и Весела Христова-Радоева произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.
Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.
В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. Без клишета, повърхностна наративност и назидателност. Понякога със своеобразна произволност на интерпретацията, която обаче не е артистична поза, а иманентна душевна нагласа. Той е изключително талантлив и витален живописец, който в картините си дори преобръща обичайната логика на времето, на пространството, на битието и на човешката природа.
В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях – „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив.
Пространственият дизайн е на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“.
За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата, преведен на английски език от Нигрита Дейвис, ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.
Изложби
20.09.2023 - 31.12.2023

Изкуството да изрисуваш книга

Квадрат 500 Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.
Иван Кьосев (1933-1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация” през 1957 при проф. Илия Бешков. Иван Кьосев създава редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богато въображение.
В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или в черно и бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.
Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните произведения.
Д-р Таня Станева
Куратор на изложбата
Изложби
26.09.2023 - 10.12.2023

Фестивал “Изкуството на барока”

в АККК „Сердика“ ("Ларгото", Аулата на СУ “Св. Климент Охридски“, СГХГ
От 26 септември до 10 декември в София се провежда 17-ото издание на фестивала за старинна европейска музика на инструменти от епохата „Изкуството на барока“.
Откриването на фестивала беше на 26 септември в АККК „Сердика“ ("Ларгото") с концерт „Неустоимият звук на кларинета”, солиран от италианския виртуоз Франческо Спендолини. Партнира му Фестивален струнен квартет в състав Зефира Вълова и Елена Ганова – цигулка, Евгения Бауер – виола и Людовико Минази – виолончело (Италия).
На 28 септември от 19:30 ч. в Аулата на СУ “Св. Климент Охридски“ публиката ще се наслади на изпълненията на канадския бас Дейвид МакКюн. В камерния ансамбъл участват Явор Генов – тeорба, младата цигуларка Софи Стамболиева и гостът от Сърбия Предраг Госта, който специално за концерта ще достави портативен орган. В програмата са вокални творби от Бибер, Брунс, Поле.
На 5 ноември от 19:30 ч. в СГХГ познатият и обичан от софийската публика виртуоз на блокфлейтата Ерик Босграаф и италианското трио „Фило бароко“ ще заведат публиката на „Пътешествие с Телеман”.
На 8 ноември от 19:30 ч. в Софийската градска художествена галерия френският ансамбъл „Маски“ ще представи „Барокови увертюри” от Рамо, Бах, Телеман и др. Инструменталистите, начело с чембалиста Оливие Фортен, пристигат в София с подкрепата на Френския културен институт. В неговата зала на пл. "Славейков" ансамбълът ще проведе открита репетиция на 7ноември. На 12 ноември от 19:30 ч. в Аулата на Софийския университет с творби от Жан Мари Льоклер гостуват двама френски изпълнители – флейтистът Алекси Косенко и Кристоф Коан – виола да гамба. Към тях се присъединяват младият флейтист Александър Николаев и специализиралият във Франция Николай Стойков – чембало.
В залата на Френския институт на 29 ноември ще се проведе образователен концерт за ученици.
На 6 декември от 19:30 ч. в СГХГ ще се проведе концерт под надслов „Съвременни интерпретатори на Бах", входът е свободен. Фестивален струнен квартет ще акомпанира на млади солисти, носители на награди от международни конкурси и на изявени участници в уъркшоп по интерпретация на Бахови солови творби със Зефира Вълова, който ще се проведе от 21 до 24 ноември в Националното музикално училище „Любомир Пипков“.
На 10 декември от 19:30 часа в Аулата на на СУ “Св.Климент Охридски“ младите музиканти от ансамбъл Арканджело (Великобритания), Явор Генов и Зефира Вълова ще представят “Заветът на Корели”. Най-мащабното събитие в 17-ото издание на фестивала е операта „Амадис” от Г. Ф. Хендел на 12 и 13 октомври от 19:00 ч. в Софийска опера и балет, а на 29 октомври от 16:00 часа в камерна зала – в адаптация за деца.
Реализира се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” в партньорство със Софийска опера и балет, с подкрепата на Италиански културен институт и Полски институт.
Солисти са Карлота Коломбо – сопран (Италия), Румяна Костова – сопран, Маргерита Мария Сала – контраалт (Италия), Рафал Томкевич – контратенор (Полша). На сцената са Фестивален оркестър “Изкуството на барока” с концертмайстор Зефира Вълова и възпитаници на Балетна школа “Маша Илиева”, а сценографското решение е дигитално.
Фестивали и чествания
18.10.2023 - 21.01.2024

ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ

Квадрат 500
В изложбата за първи път са представени заедно основните теми, които присъстват във всички колекции от японска гравюра в страната – тези на Националната галерия, Националния археологически институт с музей при БАН, художествените галерии в Сливен и Силистра и Градската художествена галерия в Пловдив. Темите обхващат както красивите жени и актьори, изображенията на птици и цветя, така и популярните композиции, посветени на известни места и маршрути.
Японските гравюри укийо-е запечатват градската култура от периода Едо (1603–1868), документират отварянето на Япония към света по време на периода Мейджи (1868–1912) и проправят пътя си до европейските пазари. Оказват влияние върху развитието на изкуството и културата в Европа, особено върху импресионистите и постимпресионистите. Тези гравюри пораждат интерес и в България, където в няколко музейни колекции, които започват да се формират около средата на XX век, са представени с едни от най-популярните теми. Укийо-е представляват традиционно японско изкуство. В буквален превод – „картини от плаващия (преходен/земен) свят“, в тях се влага нов смисъл, отнасящ се за отдаденото на удоволствия общество и могат да се разглеждат като изображения, илюстриращи всекидневието.
Към изложбата, включена в програмата на 34-тите дни на японската култура през 2023, са предвидени лекции, специализирани турове и уъркшопи, насочени основно към детската и младежка аудитория. От 22 ноември до 17 декември 2023 гравюри от колекцията на Националната галерия ще гостуват в ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново.
С финансовата подкрепа на Министерството на културата и със съдействието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН) и галериите в Пловдив, Силистра и Сливен. Куратор: Златка Димитрова
Асистент-куратор: Мария Маринова
Консултанти: проф. Джуничи Окубо от Националния музей за история на Япония и гл.ас. д-р Стела Живкова от СУ „Св. Климент Охридски“.
Изложби
24.10.2023 - 22.01.2024

РОЗОВ ОБЛАК

Квадрат 500
Националната галерия за пореден път застава зад каузата на фондация „Emprove“. Рада Якова представя 12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, които съчетават усещане за солидност и мека въздушност, кореспондиращи с женската същност. В тази концепция фондацията припознава силата — видима и невидима — която дава вятър в платната, обединява и закриля. Инсталацията олицетворява също подкрепата в обществото и умението да заставаме едни зад други в бурите на живота.
Инсталацията поема по нов път след лято, изпълнено със събития и възможност за диалог по обществено-значими теми. Тя изпълни изключително успешно функцията си на обединяващ пункт за стотици посетители на фестивала „Sofia Summer Fest“ за досег с каузата на „Emprove“, бдейки над защитеното розово пространство за подкрепа и срещи с екипа на фондацията.
Авторката споделя: „Над нас винаги бди по един Розов облак, който крие неподозирана способност. Той е онази скрита мощ, която обединява жените, носейки чувство за подкрепа и защита.“
Откриването в Квадрат 500 ще бъде допълнено от имерсивно преживяване в специално помещение. Там гостите ще могат да усетят разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под “сянката” на облака от Рада Якова. За пълното потапяне в тях ще се погрижат от Театъра на сетивата с аудио-пътешествието, което пренася в медитативно състояние жените от портретите по време на сесиите им с художничката.
РАДА ЯКОВА е артист, чийто творчески живот преминава между София и Хага. През 2001 се мести във Виена, където учи в един от най-добрите университети по изкуства в Европа – „Die Angewandte“. С дипломата си печели награда за креативност от Scholz and Friend, Цюрих през 2009. Оттогава приема артистичната изява като свой професионален път. Творчеството ѝ е показвано в галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон, а през 2019 нейната инсталация „RedRoom“ е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале. Рисуването винаги е било нейна страст, а в последните три години открива и нови форми на художествено изразяване. Последният пример за това е инсталацията “Розов облак” в подкрепа на фондация „Emprove“. За себе си споделя, че е артист, който чрез изкуството търси, осмисля и защитава жените. Стилът ѝ е ярък и запомнящ се, каквато е и самата Рада Якова.
Мисията на ФОНДАЦИЯТА „EMPROVE“ е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността й включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността „Жените Survivors“, която подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот.
С любезното домакинство на Квадрат 500 и с подкрепата на Българския фонд за жените, Столичната община, JC Decaux, Театъра на сетивата – София и Sofia Summer Fest.
Изложби
07.11.2023 - 31.12.2023

Българските земи под османска власт XV-XIX век – обновена експозиция – откриване

Национален исторически музей
Зала № 4 на Националния исторически музей е част от постоянната експозиция на музея и е посветена на историята на българските земи във вековете на османската власт – от завоеванието в края на XIV век до Априлското въстание от 1876 г. и неговите последствия. Представен е актуализиран исторически музеен разказ, съобразен със съвременното състояние на историческата наука и изискванията на музеологията. Използвани са дигитални технологии и интерактивни елементи, които днес са почти задължителна част от музейната експозиция.
Акцент в залата представляват дълбоките стопански, социални, духовни и политически промени от епохата на Българското възраждане.
Изложби
08.11.2023 - 11.02.2024

Изложба „Образи на времето“ - Васка Емануилова

Във фокуса на изложбата попада творчеството на Васка Емануилова от периода непосредствено след 1950-те години. През тези години тя се е наложила като една от най-успешните жени скулптори в България. По отношение на творчеството ѝ това е един плодотворен период. Вълнуват я теми от интимното и личното пространство – майчинството, присъствието и ролята на жената, замечтаният свят на детските фантазии. В редица произведения от този период отзвучава опитът ѝ с монументалната скулптура, където, в многобройните реализирани паметници, успешно съчетава плакатността и декларативната фронталност с динамиката на разказа, с литературното и сюжета. Този похват е ясно изразен в композиции като „Септември 23“, „Обявено съревнование“, „Жетварска песен“, „Поп Андрей“ и др., които днес са част от колекцията на Галерия „Васка Емануилова“. Според скулпторката фигуралната композиция е най-подходящият израз на новото изкуство, разкриващо и осмислящо своята социално-обществена отговорност. Въпреки това Васка Емануилова е и един от активните радетели за разчупване на традиционните схеми, произвеждащи еднотипни мемориални съоръжения. За нея тематичната композиция означава дестабилизиране на класическия модел и затворената имперсоналност на античния канон в стремеж към балансирана и убедителна емоционална плътност. Основен ориентир в нейните експерименти между интимното и официалното функциониране на образа е хармонията между индивидуалното и универсалното, вечното и конкретното.
Изложбата включва емблематични творби на Васка Емануилова от този важен и засега неизследван критично исторически период в българското изкуство, които определят мястото на художничката в историята на българското изобразително изкуство и характеризират колебанията в артистичните търсения на цялото поколение. Преди всичко това е работата „Жътварска песен“, за която Васка Емануилова през 1955 г. е отличена с Димитровска награда. Посетителите имат възможност да съпоставят тази и други творби от периода, например „Обявено съревнование“, с ескизи и варианти, които представят етапите на създаване на композициите. От същия период датират и творби от спектъра на личното пространство, но съществени за авторката произведения – детските портрети, които предават образите на нейните обични племенници и други родственици.
Изложби
02.11.2023 - 31.03.2024

ОТ ВЕСТНИКА ДО МУЗЕЯ | Български карикатури от периода 1944 – 1989

Музей на изкуството от периода на социализма
Изложбата включва около 150 български карикатури от фонда на Националната галерия. Сред авторите са Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков-Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов и др.
Това е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществен и културен живот в България между 1944 и 1989.
Мястото на карикатурата е вестникът. Голяма част от представените образци се появяват на страниците на седмичника „Щурмовак“ и фронтовашкия лист „Часовой“ – специално издание за българската армия, сражаваща се с нацистите по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия. През 1946 излиза първият брой на седмичния хумористичен вестник „Стършел“. Това име става нарицателно и главна трибуна на българската карикатура.
Комичното като естетическа и етична категория отдавна се е превърнало в мощен инструмент за въздействие, за пропаганда и налагане на идеи и идеологии. Тоталитарните общества използват умело и превръщат в оръжие тази уникална способност на човешкото същество – да се смее.
Тематичните рамки на карикатурата са регламентирани от идеологическия апарат на партията и държавата. В условията на Студената война главният обект на сатира е политическата и икономическа доктрина на западния свят. Абсолютно табуирани са темите за политиката на партията – хегемон. Държавата е подложена на критика до най-ниските административни нива – чиновниците в сферата на обществените услуги. Негативни явления като бюрократизъм, лошо обслужване, неефективност и ниско качество на производството, формално отношение към работата – това са мишените за карикатуристите.
Трудно е от днешна гледна точка да вникнем в техния смисъл, да се настроим на тяхната честота, без да познаваме историята и същността на времето, в което са създадени. И обратно – именно изкуството на карикатурата ни дава шанс да реконструираме не толкова далечното минало, да усетим видимите и невидими разделителни линии между двата свята и най-важното – да очертаем за себе си психограмата на една епоха.
Изложби
02.11.2023 - 14.01.2024

ПЕРСОНАЛНА РЕАЛНОСТ

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство
Фотографски отпечатъци от Ванеса Лу, Владислав Лепоев, Ивелин Пенчев – Ивича, Лиляна Караджова, Никола Дюлгяров и Уша
В рамките на годишната си програма фотографско студио „RADLAB“ кани шестима творци, които да изследват темата „персонална реалност“. В настоящата изложба са представени шест фотографски серии, ръчно отпечатани в базата на студиото в Габрово с помощта на 23 алтернативни фотографски техники: литпринт, солен печат, химиграми, карбонов печат, гума бихромат. Тези процеси включват създаване на изображения чрез светлочувствителни емулсии, химически манипулации на материалите и работа със самоделни инструменти.
Всеки автор подхожда индивидуално в избора на медия и метод на работа, за да подчертае важността натворческия процес. Художествената продукция, представена в изложбата, е алхимичен експеримент – систематична хронология на изследването, съчетаващо дисциплини като химия, физика, психология и философия със собствените мисли, нагласи и споделеното отношение на творците като колектив.
Това е фотографията днес!
Изложби
20.11.2023 - 11.12.2023

Триенале Мини текстил / 2023

Международна изложба, организирана от секция „Текстил“
София прес
След две изложби на МИНИ текстил (2016 и 2019), организирани от секция „Текстил“ на СБХ с широко участие на авторите от секцията и немалко поканени чуждестранни колеги, както и други няколко подобни изложби в годините – този жанр прераства в Българско ТРИЕНАЛЕ на МИНИ текстил с чуждестранно участие – София 2023.
За наша приятна изненада чуждото участие се оказа многобройно и изключително разнообразно.
Кандидатстващите са 217 автори от 32 държави и 54 от България, като освен от цяла Европа има и от Япония, Южна Корея, Колумбия, Мексико, Венецуела, Тайван и т.н.
МИНИтекстилът е жанр, в който техниките и материалите свързани с текстила участват редом с най-свободни и най-разнообразни други материали и технологии и превръщат този жанр в типичен представител на съвременното изкуство без ограничения за идеята и средствата за претворяването и.
Изложби
21.11.2023 - 11.02.2024

Изложба "Самотен и встрани" на Янаки Манасиев в СГХГ - откриване

Янаки Манасиев е сред ярките имена на българското изкуство от втората половина на XX век, но остава недостатъчно познат на публиката и особено на по-младото поколение. За краткия си жизнен път авторът създава внушително по обем, разнообразно и стойностно творчество.
Изложбата „Самотен и встрани“, показвана по повод 90 години от рождението на художника, е най-мащабната, подготвяна досега. Предлага пълен обзор на творчеството на Янаки Манасиев, като представя както едни от най-емблематичните негови произведения, така и по-малко познати творби. Стремежът е да станат видими всички теми и сюжети, които художникът разработва, както и да се усети разнообразието на изразни средства, с които си служи. Сред своите съвременници Янаки Манасиев е имал авторитета на смел експериментатор и новатор, който вкарва нови сюжети и изразни средства в изкуството на 60-те и 70-те години на XX век, време, което се стреми да се отърси от догмата на соцреализма.
Изложбата разкрива именно това и същевременно показва и интимния свят на художника, останал встрани от оживения културен живот на България, за да се посвети на изкуството. Творчеството на Манасиев има диалектични черти: от експресивни, драматични и пластично мощни до нежни, хармонични и изтънчено поетични творби. Основното място в произведенията му е отредено на човека с цялата сложност на неговия духовен и емоционален свят. Жанровете, в които работи основно, са портрет и фигурална композиция и по-малко пейзажи. Наравно с живописта той твори активно и в графиката и създава много силни графични цикли.
Главната роля в творбите на Манасиев заема жената с нейните сложни чувства и настроения, нежна външност и лирично изражение. Именно женските портрети са едни от най-отличителните творби на художника с изтънчена живопис и поетично излъчване.
Макар да си отива само на 45 г., Манасиев оставя ярка следа в българското изкуство и повлиява на много български художници както със смелата си артистична позиция, така и с преподавателската си дейност във Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в периода 1970–1978 г.
В експозицията са включени над 70 живописни творби, 20 графики и част от рисунките на художника, разкриващи процеса на работа.
В изложбата са представени произведения от: Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Градска художествена галерия - Пловдив, Национална галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия „Проф.Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Къща-музей „Янаки Манасиев“, с. Божица, и частни колекции.
Експозицията ще бъде съпътствана от двуезичен каталог, представящ пълното творчество на Янаки Манасиев.
Екип на изложбата:
Куратори: Аделина Филева, Галина Димитрова-Димова, Мила Старейшинска-Ангелова Дизайн: Надежда Олег Ляхова
Реставратори: Илинка Чергарова, Милан Михайлович, Светлана Христова
Изложби
17.11.2023 - 22.12.2023

Немски коледен базар 2023

в Градската градина
От 17 ноември до 22 декември в Градската градина ще се проведе Немски коледен базар.
Работното време е от 11.00 ч. до 22.00 ч.
Програмата ще намерите тук.
Фестивали и чествания
17.11.2023 - 17.12.2023

Sofia Christmas Fest

в парка пред НДК
От 17 ноември до 17 декември в парка пред НДК ще се проведе Sofia Christmas Fest. Фестивалът ще бъде отворен за посетители от 11.00 ч. до 22.00 часа. Вход свободен.
За втора поредна година Sofia Christmas Fest ще предложи приказно коледно градче с ръчно изработени подаръци, сладки изкушения, богатство от храни и напитки, празнична атмосфера, разнообразна културна програма.
Официалното откриване е на 17 ноември от 18.30 ч.
Гостите ще могат да се насладят на огнено шоу, музикални изпълнения и предколеден куиз с много награди. Ще гостуват изпълнители от сезон 10 на "Гласът на България".
Sofia Christmas Fest ще предложи за децата атракциони, открита сцена, на която в продължение на един месец ще се изявяват млади таланти, творци и детски формации. Холандския гранд карусел от 1840 г., претърпял 4 реставрации и гостувал на най-известните коледни базари в Европа, ще е част от Sofia Christmas Fest.
Sofia Christmas Fest подкрепя различни местни общности и дава поле на български автори и занаятчии да участват в арт базара.
Sofia Christmas Fest подкрепя и благотворителни каузи.
От 17 ноември до 19 ноември Сдружение "Деца с Онкохематологични заболявания" ще продава ръчно изработени сувенири и аксесоари, за да осигури част от нужното финансиране на множеството дейности, с които подкрепят децата с онкохематологични заболявания и техните семейства.
От 20 ноември до края на фестивала всеки, който има възможност, може да подкрепи каузата "От дете за дете - Стани таен Дядо Коледа", като дари подарък или лакомства за някое уязвимо дете в къщата на "Ротари България".
Sofia Christmas Fest се организира от BSG Media с подкрепата на Столична община, Столичен общински съвет и "Пазари Възраждане" ЕАД.
https://www.facebook.com/sofiachristmasfest
Фестивали и чествания
27.11.2023 - 08.12.2023

Галерия на открито: Изложба "Невидима София"

Галерия на открито в Градската градина
От 27 ноември до 8 декември в Галерия на открито в Градската градина медията за култура и изкуство "Програмата" представя изложбата "Невидима София".
Изложбата „Невидима София“ връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си. Майсторството на всички родни и чуждестранни архитекти, изменили лицето на града между Освобождението и Втората световна война, все още цъфти по фасадите с онези изящни детайли, които превръщат сградите в произведения на изкуството.
Днес много от тези еталони на естетика и култура тънат в забвение, невидими за погледа на забързания в делника жител на града. Макар и скрити в сянка, тези сгради отварят портал към отминали епохи и между бръчките на пукнатините в мазилката си ни намигат, припомняйки ни стойността на културната памет и слоевете история, които се крият под повърхността.
Фотографите Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов отварят широко очи и обективи, за да уловят атмосферата на стара София и да съживят духа и красотата на културно-историческото минало на столицата. Повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда. Разнообразните им перспективи и ракурси формират цялостен поглед към един проблем, който все по-често започва да навлиза в общественото внимание – опазването на архитектурното наследство на столицата.
Каменни исполини надничат под балкони и стрехи, орнаменти пълзят по фронтоните, а брезенти се веят като театрални завеси, приветстващи истинските звезди на софийската сцена – зданията, отражения на душата на града. Всяка фотография е парченце от пъзела, а общата картина хвърля светлина върху скритата София, за да разцъфне отново, видима, осезаема и жива.
Изложби
23.11.2023 - 10.03.2024

МАГДА АБАЗОВА (1923 – 2011) | 100 години от рождението на художничката

Квадрат 500
Куратор: д-р Надежда Джакова
Дизайн: Светлана Мирчева
Мощна, безкомпромисна, провокираща и многообразна в творчеството си, Магда Абазова изпълва собствено пространство без излишна показност, високи лозунги и кресливи послания, но с цветове, идеи и светлина. Художничката не следва определени стилове, догми и предписания, дистанцира се от тенденциите на своето време, но същевременно и ги изпреварва. Иновативна, експериментираща, търсеща, тя не се бои да опитва нови стилови насоки и мотиви, както и да се връща към вече познати теми и похвати. С лекота съчетава в обща експозиция серия интериори, потрети, натюрморти и пейзажи, развива фигурални сцени, редувани от абстрактни композиции. Живописният й почерк е силен, категоричен и отчетлив, но и поетичен, романтичен и деликатен.
Въпреки огромното си творчество Магда Абазова прави малко самостоятелни изложби – до 1980-те са само две, поради което извън признанието на специалисти и колеги тя остава непозната за публиката. Иван Кирков, Найден Петков, Тодор Панайотов, Любен Зидаров са художниците – приятели и съмишленици на Магда Абазова. Споделят, че тя е различна във всяка следваща серия картини, ненатрапваща се и неагресивна, но категорично отличаваща се сред стотиците други участници в общите художествени изложби от 1970-те и 1980-те.
През 1990-те се включва във фестивала “Процес-пространство”. Димитър Грозданов – изкуствовед, куратор и създател на фестивала – я нарежда сред първите ни авангардисти и я определя като любимата художничка на младите.
Настоящата изложба пресъздава опоетизираната реалност на Магда Абазова, в която художничката е лиричен герой и създател, следва цветовата и стилова игра на художничката в цялата й размноженост, но и очертава ясни жанрови и тематични полета. В експозицията и придружаващия я двуезичен каталог (превод Нигрита Дейвис) са включени над 100 произведения на Магда Абазова, сред които са една от най-ранните й творби – “Пейзаж с фигура”, 1948; “Автопортрет” от 1962, получил голямата награда за живопис на СБХ; картини от циклите “Копривщенски интериори” (1969-1971) и “Родопски пейзажи” (1968-1972); социалните композиции: “Гладът в Поволжието” (1979) и “10 януари 1944” (1985); голямоформатни абстракции, сред които “Вълна” (1982) и “Космическо пространство” (1981); характерни за късното й творчество асамблажи като “Четири лодки” (2001) и много други.
В съзвучие с изкуството й стихове от Таня Кольовска, Христо Радевски и Палми Ранчев, посветени на Магда, допринасят за опоетизирането на пространството. Зрителят е предизвикан да подреди разпилените строфи в едно цялостно поетично възприемане на живописта й – лирично-монументална, метафорична и иносказателна.
Изложбата се организира със съдействието на: СБХ, СГХГ, ГХГ – Пловдив, ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ХГ – Русе, ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ – Казанлък, ХГ „Владимир Димитров-Майстора“ – Кюстендил, ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ – Смолян, ХГ – Добрич, ХГ – Стара Загора, галерия “Сезони”, колекция „Дарик“, фондация „Процес – пространство“, фотографите Дени Кръстев и Зафер Галибов, изкуствоведа и фотограф Жени Христова, както и частни колекционери.
Изложби
27.11.2023 - 10.12.2023

Галерия на открито: Изложба "Грузия - родината на виното"

Изложбата "Грузия - родината на виното" е представена в Галерия на открито в градина "Кристал", организирана от Посолството на Грузия в Република България с подкрепата на Националната агенция по виното на Грузия и Столична община.
Изложбата ще бъде открита официално на 27 ноември в 13.00 ч. Тя илюстрира 8000-годишната традиция на грузинското винопроизводство, различните техники за производство на вино, разнообразието на грузинското грозде и богатата винена култура, превърнала се в символ на страната по света.
Изложби
28.11.2023 - 18.02.2024

Галерия "Дечко Узунов": Програма "Срещи отвъд времето" представя изложба "Пресичане на граници" на Искра Благоева и Дечко Узунов

Програма "Срещи отвъд времето"
Дечко Узунов/ Искра Благоева
"Пресичане на граници"
Откриване: 28 ноември, 18.00 ч.
Куратор - Любен Домозетски
"Пресичане на граници" е втори проект от програмата
"Срещи отвъд времето" на Художествена галерия "Дечко Узунов". Той представя съвместна изложба на съвременната художничка Искра Благоева и на Дечко Узунов.
Експозицията включва общо 6 произведения, маркиращи важни теми в творчеството на двамата автори.
Показаните в изложбата творби са собственост на Художествена галерия "Дечко Узунов", на СГХГ и на частни колекции. Макар и решени с различни художествени подходи, в темите и сюжетите, представяни от двамата автори, изпъкват веднага две тематични линии, които се явяват общи за тях. Това са темата за жената в обществото (момата при Дечко Узунов), и темата за собствения образ, за автопортрета.
Искра Благоева реши обаче да навлезе дори в повече от приетото, а именно да твори временно в ателието на Дечко Узунов и в определени дни в хода на изложбата да работи, създавайки до края на проекта своя творба, повлияна от срещата с изкуството отвъд времевите граници, от това задочно запознаване с един от класическите български художници. Заобиколена от неговите вещи и художнически пособия, тя ще навлезе в светая светих и ще работи в едно пространство, застинало от десетилетия. Посетителите ще могат да надникнат в процеса на нейната работа, а създаденото произведение ще бъде представено на отделно събитие в края на изложбата.
Изложби
05.12.2023 - 10.12.2023

50-И СОФИЙСКИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА КНИГАТА

НДК - Фоайета на етажи от 0 до 4
Каним ви на 50-я Софийски международен панаир на книгата, който ще се проведе от 5 до 10 декември 2023 г. в Националния дворец на културата.
Мотото тази година е "Създаваме истории. Създаваме история", защото литературата прави точно това, а Софийският международен панаир на книгата твори история вече половин век.
И тази година той ще се превърне в притегателно място за срещи между читатели, издатели, писатели, илюстратори и преводачи, а участие в самото изложението ще вземат над 160 издателства. През годините престижният книжен форум се утвърди като истински литературен празник и вдъхновяващо събитие, което е традиционна коледна спирка в програмата на четящите хора.
Подгответе се за вълнуваща програма, срещи и преживявания, с които заедно ще отбележим този празник на книгата и, разбира се, ще създаваме история!
От 5 до 10 декември в Националния дворец на културата ще се проведе 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата – най-мащабния книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Над 170 издателства ще представят своите най-нови и популярни издания за деца и възрастни, като посетителите ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия. Мотото на юбилейния панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".
Посетителите ще могат да се запознаят с най-интересното от книжния пазар в България и да се срещнат с автори, илюстратори и преводачи от цял свят. Организаторите са подготвили специални активности и изненади за малките и големи посетители.
"За 50 пореден път имаме Панаир на книгата, което само по себе си е събитие. Панаирът обаче е не просто място, на което сме събрали книги и хора, свързани с книгите и четенето, Панаирът е част от "Кауза Грамотност", за която Асоциация "Българска книга" работи десетилетия наред. При все по-нарастващите проблеми с неграмотността е важно да има събития, които доказано обръщат негативните тенденции в четенето. И Панаирът е именно това – изключително ефективен начин за повишаване на нивата на четене, което пък на свой ред е в основата на повишаване на грамотността", споделя Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".
В програмата на Панаира на книгата ще се проведе кръгла маса, посветена на грамотността и четенето, за участие в която са поканени институциите и издателствата, както и организациите, които също припознават тази кауза като своя.
Асоциация "Българска книга" ще връчи и годишните си награди за книгоиздаване "Златен лъв". Критериите, по които се оценяват номинираните издателства, са полиграфическо изпълнение, качество на текста и принос към националната култура, а категориите са две "Най-добър издателски проект" и "Издателски проект с най-голяма обществена значимост". 50. Софийски международен панаир на книгата, 11.Софийски международен литературен фестивал и 7.Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Столична община. Събитията са част от Календара на културните събития на София. Провеждат се с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.
Фестивали и чествания
05.12.2023 - 07.12.2023

ДНИ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

зала 11 / кино Люмиер
Деветмесечният организационен маратон обещава да доведе в София величие в световния алпинизъм и катерене като Conrad Anker, авторът на „Златни пикели“ за Оскарите в световния алпинизъм David Chambre, френският кинодокументалист, опeратор и продуцент на приключенски филми Guillaume Broust, и видeлият какво ли не по прашните пътища на планетата, офроуд колоездач Gerhard Czermer. До тях ще добавим макар и с езика на киното Kristin и Doug Tompkins и техният глобално значим пример за филантропия с фокус възвръщане на природата на Патагония към диво състояние.
И този път фестивалът за екстремни спортове, туризъм и активен начин на живот избира за място на срещата сцената и екрана на кино "Люмиер". Очаквайте 8 спиращи дъха премиерни за голям екран филми със субтитри, еталон в своята област (от катерене и биг уол, до екстремни ски, диви води и спелеология и дива природа), които чертаят бъдещето не само на кинодокументалистиката, но и на самото практикуване на екстремните спортове.
Официалното представяне на българското издание на изданието "Златни пикели" също ще ни позволи да сверим часовници със световните стандарти. А дестинациите са България, Алпите, Хиндукуш, Доломитите, Килиманджаро, Хималаите, Андите и Патагония, и още много кътчета, за които само сме чували...
Българската аутдоор сцена, природата на България, кампанията „Земя под Закрила“ с БДЗП, целяща закупуване на горски територии в Сакар и кампанията „Хижа на годината“ ще бъдат повод и за разговор и равносметка. В програмата със свободен достъп: Академия първа помощ и разговор за приключенския туризъм, филми.
Фестивали и чествания
01.12.2023 - 31.12.2023

"Коледен парк София" на площад "Славейков"

площад "Славейков"
От 1 до 31 декември на площад "Славейков" ще се проведе второто издание на фестивал "Коледен парк София", организиран от Mish Mash Fest.
Вълшебно коледно настроение ще завладее площад "Славейков", където ще има сцена на открито и богата културна програма, творчески ателиета и работилници, базар с произведения на талантливи творци на приложно изкуство и художествени занаяти, фермерски продукти от български производители, зона с храни и напитки със стрийт фуд майстори, коледна гора с живи елхички от koledna-elhichka.com.
На фестивала ще се изявят детски и младежки хорови и музикални формации, както и утвърдени имена от българската джаз, етно и поп музика. Ще има театрални представления, а всички желаещи да ще могат да се снимат на специалните фотокътове.
Фестивал "Коледен парк София" е част от Календара на културните събития на Столична община.
Фестивали и чествания
01.12.2023 - 31.12.2023

Програма на "Нов Театър" - НДК за декември

Програмата на "Нов Театър" - НДК за декември вижте тук - https://www.facebook.com/NewTheatreNDK
Театри
05.12.2023 - 10.12.2023

Софийският международен литературен фестивал

Паралелно с Панаира на книгата отново ще се проведат Софийският международен литературен фестивал (единадесето издание) и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи (седмо издание). Специално за фестивалите в България ще пристигнат повече от 16 водещи имена на съвременната скандинавска и световна литература, които за първи път ще се срещнат с българските си читатели.
50. Софийски международен панаир на книгата, 11.Софийски международен литературен фестивал и 7.Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи се организират от Асоциация "Българска книга" с подкрепата на Столична община. Събитията са част от Календара на културните събития на София.
Провеждат се с медийното партньорство на Българската телеграфна агенция.
Фестивали и чествания
05.12.2023 - 31.01.2024

Международно триенале на графиката – София `2023

изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6“
От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 г. всички изложбени зали в галерията на СБХ на „Шипка 6“ представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство. Поводът е 9. Международно триенале на графиката – София и неговата богата съпътстваща програма, включваща още четири изложби, лекции, демонстрации.
Събитието, което има близо 30-годишна история, е създадено по инициатива на секция „Графика и илюстрация” към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас. Деветото триенале не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, поставя София сред влиятелните графични средища, но преди всичко допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експериментални графични форми.
По покана на Триеналето в София пристигат Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите, са и куратори на съпътстващите изложби. Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември от 18.00 ч., когато освен Триеналето, ще бъдат открити и останалите изложби:
- Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай - носител на Голямата награда от предишното издание на Триеналето;
- Референти - съвременна испанска графика
- Сборна изложба на австралийска графика
Първото събитие от програмата на Триеналето е откритата на 23 ноември в Галерия „Академия” самостоятелната изложба LIMINAL на Мариана Смит, която продължава до 6 декември.
Организаторите планират лекции и демонстрации, както и издаването на пълен двуезичин каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари 2024 г. и допълнително ще допринесе за популяризиране на триеналето сред създателите и ценителите на графиката у нас и по света.
9. Международно триенале е организирано от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на София и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.
Фестивали и чествания
01.12.2023 - 31.12.2023

Ледената пързалка в Спортен комплекс „Зона Б- 5" отвори врати

ледената пързалка в Спортен комплекс „Зона Б-5”
Днес отвори врати ледената пързалка в Спортен комплекс „Зона Б-5”. Откритата ледена пързалка е с площ от 800 кв. м и капацитет до 100 ползватели едновременно.
Пързалката посреща своите клиенти за девети сезон, като предлага на любителите на карането на кънки от всички възрастови групи прекрасни условия за пързаляне, в открита паркова среда.
За желаещите да се докоснат до магията на кънките, за доброто настроение на пързалката и условията, които тя предлага, ще се грижи персонал от инструктори.
Леденото поле се обработва със специализирана машина тип „ролба”, което е гаранция за високото качество на леда.
Пързалката предлага и чудесни възможности за начално обучение на деца и начинаещи в спортове като хокей на лед, фигурно пързаляне и други.
За своята „детска” възраст, пързалката се радва на голям интерес от всички възрастови групи, като се превърна в атрактивно място за празнуване на рождени дни, организиране и провеждане на спортни празници за детски градини, училища, центрове за работа с деца, събития на корпоративни клиенти и други интересни проекти.
Цените за ползване на съоръжението за сезон 23’24 г. са, както следва:
- Вход – 10 лв. за сесия с времетраене от 90 мин.;
- Наем кънки (90 мин.) – 8 лв.;
- Инструктор (30 мин.) – 10 лв;
- Точене на кънки – 10 лв.
Работно време: понеделник – неделя, от 10:00 – 21:30 ч., последната сесия започа от 20:00 часа.
Всяка сесия е с продължителност по 90 мин. Пързалката е обезпечена с кънки (разновидност от номера).
Спортни събития
07.12.2023 - 28.01.2024

„ПАNAГiA“ изложба с икони на Панайот Панов

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ открива изложба, посветена на Пресвета Богородица.
Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов. Тя е озаглавена „ПАNAГiA“, намира се в сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде посетена, продължава до 28 януари 2024 г.
Изложбата „ПАNAГiA“ се открива в навечерието на Рождество Христово. Тя показва различни иконографии на Пресвета Богородица с Младенеца, дело на Панайот Панов. Вдъхновени предимно от средновековни икони, новите образци притежават и собствена интерпретация.
Почти всички икони са рисувани специално за изложбата. Сред представените иконографски типове са: „Богородица Одигитрия“, „Богородица Елеуса“, „Играеща Богородица“, „Богородица на трон“. По отношение на техниката и материалите представените в експозицията икони следват характерни за традиционната иконопис похвати. Използвани са естествени пигменти за подготовката на бои и яйчен жълтък за свързка. Позлатата на иконите е направена по традиционна техника за полиране на благородно злато. В изложбата видео проследява цялостния процес по създаване на иконите – изборът и подготовката на дъската, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии, нанасянето на последния прозрачен защитен слой. Изложбата „ПАNAГiA“ е достъпна за посещения в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) в периода 8 декември 2023 – 28 януари 2024 г.
*Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник на икони, рисуващ предимно Пресвета Богородица в близо 35-годишния си опит.
Изложби
01.12.2023 - 15.01.2024

Конкурс "Да украсим София за Коледа"

От 1 декември 2023 г. до 15 януари 2024 г. се провежда кампанията на Столична община „Да украсим София за Коледа” за външна празнична украса на сграда, балкон, двор и междублоково пространство на територията на Столична община.
До 3 снимки с украса се изпращат на ukrasi_sofia@mail.bg.
Краен срок за участие – 15 януари 2024 г., включително. Трябва да се посочат трите имена на участника/името на организация, адрес на украсения обект, координати за връзка.
На страницата "Да украсим София за Коледа" във фейсбук ще бъдат публикувани относимите към кампанията фотографии, а трима от авторите (собствениците) на украсите, събрали най-много харесвания, ще получат парични награди:
Първа награда – 1 200 лева;
Втора награда – 600 лева;
Трета награда – 300 лева.
Фестивали и чествания
07.12.2023
Музикално и танцово изкуство
07.12.2023

МАКСИМ ВЕНГЕРОВ И НАЙДЕН ТОДОРОВ

Зала „България“
Диригент
Найден Тодоров
Солист/и
Максим Венгеров
Състав
Национален филхармоничен хор
Национален филхармоничен оркестър
Програма
Ян Сибелиус - Концерт за цигулка и оркестър в реминор оп.47
Карл Дженкинс - Реквием за солисти, хор и оркестър
Музикално и танцово изкуство
07.12.2023

СИГНАЛ - 45 ГОДИНИ РОК

НДК - зала 1
Юбилеен концерт на група "Сигнал"
Със специалното участие на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев
Йордан Караджов
Александър Мариновски
Владимир Захариев
Георги Янакиев
ви очакват за един незабравим рок концерт с любимите хитове на поколения българи!
"Да те жадувам", "Може би", "Сбогом", "Весели момичета"... - заповядайте да изживеете емоция на живо, която ще помните винаги!
Група "Сигнал" - една рок легенда на 45
Музикално и танцово изкуство