Празникът Трифон Зарезан
По традиция началото на месец февруари в народния календар на българите се свързва с празника Трифон Зарезан. Свети Трифон е покровител на лозари, кръчмари и градинари. Първи февруари, а по стара традиция – 14 февруари, се свързва с подкастрянето на лозята и овошките, с началото на пролетно-лятното полугодие и на селскостопанския труд. Много от съхранените обреди и обичаи са идентични с играните някога мистерии в чест на Дионисий – бога на плодородието, веселието и виното. На Трифоновден стопанките ставали рано, омесвали прясна пита, пълнели кокошка с ориз и я изпичали. По традиция те правели още тутманик, препечен суджук и пържени яйца, наливали бъклица с вино и всичко приготвено слагали в нова шарена торба. С пълната торба мъжете тръгвали за лозята да подрежат лозовите насаждения и с надеждата всяка лоза да дава повече вино. Според обичая всеки стопанин отрязвал от своето лозе по няколко пръчки и поливал отрязаното място с вино. Свежите пръчки свивал на венче, с което украсявал калпака си.