Slider

Календар на събитията


6 МАЙ – СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

В Източноправославната църква свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци. Той е великомъченик за Христовата вяра, обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята. Светецът е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада и др. Живял е по времето на император Диоклетиан – бил е войник в Римската империя.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей. Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Македония, Сърбия и Черна гора, честват светията на 6 май.

В България 6 май е и официален празник на Българската армия. Стародавна традиция на нашия народ повелява в деня на църковната прослава на Св. вмчк. Георги Победоносец да се извършва освещаване на знамената на бойната слава на Българската армия за Божията милост и подкрепа за православното войнство, посветило живота си за опазване на мира и сигурността на родината. Тържественият водосвет се извършва пред храм-паметник "Св. Александър Невски", след което се поднасят венци пред паметника на Незнайния войн.

Национален и официални празници

неделя 06 май 2018