Slider

Календар на събитията


ПЕТКОВДЕН - ПОЧИТАМЕ „СВ. ПАРАСКЕВА (ПЕТКА) ТЪРНОВСКА“

Преподобната Параскева (Петка) Епиватска Търновска е една от големите български светици, с която са свързани много чудеса и поверия. Макар че е българска светица, нейната памет се чества на 14 октомври благоговейно не само в България, но и в Гърция, Сърбия и Румъния. Живяла е в X-XI век, а живота и посмъртните й чудеса вдъхновено е описал св. Патриарх Евтимий. От 1238 г. до падането  под турско робство на България светите й мощи са почивали в църквата "Св. Петка Търновска" във Велико Търново. След вековни странствания през 1641 г. те били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния) и днес са място на поклонници от цял свят.

Св. Параскева (Петка) е застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури. Това е и един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата.

В град София има средновековен храм от XIII в., който е бил част от резиденцията на севастократор Калоян, но разрушен по време на османското нашествие. През 1578 г храмът е издигнат отново. Ще откриете старинния храм, вграден в сградата на Софийската Света митрополия с вход от две улици – ул. „Съборна“ и улица „Цар Калоян“.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева и др.

Църковни празници

неделя 14 октомври 2018