Slider

Календар на събитията


Flat View
See by year
Monthly View
See by month
Weekly View
See by week
Daily View
See Today
Search
Търси

Фестивали и чествания

четвъртък 01 юни 2023
29 май 2023 - 04 юни 2023
Май 2023
14.03.2023 - 27.10.2023

„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“ - 23-то издание

С подкрепата на Столична община Съорганизатор - Министерство на културата на Р. България
зала "България", зала НМА, Ларгото
С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет започва 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Европейски музикален фестивал“ т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. По традиция, в планирането на фестивалната рамка е търсен и мултижанров обхват. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика. Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Във фестивалния афиш блестят имената на големите български солисти Пламена Мангова, Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Димитър Иванов, Георги Черкин, на диригентите Росен Гергов, Григор Паликаров, Славил Димитров и др. Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо – те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви. Освен американския университетски оркестър, ще участват също Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, първият български танго оркестър, „Orquesta Típica Libertango“, съставен предимно от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, младежки танцови състави от Националния дворец на децата и Дом на културата “Средец” и др.
Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община.
Фестивали и чествания
10.05.2023 - 03.06.2023

Международен музикален фестивал „Камералия“

камерна зала „България
От 10 май до 3 юни в София ще се проведе международният музикален фестивал „Камералия“, част от Културния календар на Столична община. Програмата му включва пет концерта, реализирани в партньорство със Софийската филхармония, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, посолствата на Кралство Испания и Република Турция, Италианския културен институт и Института Сервантес.
В ключови локации на София – камерна зала „България“, концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и Sofia Live Club – меломаните ще могат да се насладят на тези изключителни концерти, представящи оригинална палитра от стилове и нова концепция за камерната музика. Тя се базира на представянето на музиканти от различни държави, събрани от една обща страст – съвместното правене и изживяване на музиката в нейните различни жанрове.
Откриването на фестивала ще бъде на 10 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" с концерт на Филхармоничния духов квинтет и пианиста Людмил Ангелов с много интересна програма, включваща премиерни за България изпълнения на творби от Венсан д'Енди и Пол Юон.
Вторият концерт на фестивала е на 18 май от 20.00 ч. в Sofia Live Club и ще представи фламенко вечер с авторския проект Tocan-do-s на изтъкнатите испански музиканти Пабло Малдонадо (пиано), Панчо Браняс (перкусия) и танцьорката Соня Франко.
На 20 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" публиката ще може да се наслади на изкуството на италианското клавирно трио Goffriler, което ще изпълни творби от Лудвиг ван Бетовен, Клара Шуман и българската премиера на Трио оп. 54 от Винченцо Ферони.
На 27 май от 19.30 ч. в камерна зала "България" ще бъде първата изява у нас на изгряващата турска звезда на виолончелото Нил Коджамангил, която ще си партнира с Людмил Ангелов.
НА 3 юни от 19.30 ч. в НМА "Проф. Панчо Владигеров" е закриването на фестивала с концерт на двама изключителни музиканти – Висенте Кампос, тромпет (Испания) и Ектор Гусман, орган (Мексико/САЩ), които ще изпълнят една много атрактивна програма включваща произведения от барока до съвремието. Тези двама музиканти ще изнесат и майсторски класове за студентите в националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“.
Пълната програма на фестивала може да видите на http://www.cameralia.com/. Билети за концертите могат да бъдат закупени от EVENTIM и на касата в зала „България“. Фестивал "Камералия" се организира от фондация „Пиано Екстраваганца“. Наред с подготвянето на фестивалната програма, една от важните цели на фондацията е и възстановяване на световното музикално наследство посредством събиране на редки музикални партитури и тяхното изпълнение на фестивала „Пиано Екстраваганца“. Освен артистичен директор на фестивала „Камералия“, маестро Людмил Ангелов е негов основател и куратор на съдържанието.
Фестивали и чествания
23.05.2023 - 03.06.2023

София Хартиен Арт Фест

фоайе "Запад" и Мраморно фоайе на Националния дворец на културата (НДК).
Мотото на фестивала "Ефир и Мощ" носи цялостната идея за това издание чрез подбора на експозициите и авторите. Фестивалът е част от Календара на културните събития на София и всяка година представя стотици произведения от цял свят, както в София и България, така и пътуващи и обменни изложби зад граница. Произведенията за "Ефир и Мощ" са селектирани от експертно жури. Изложбата ще представи голямоформатни произведения, специално създадени от авторите за пространството на фоайе "Запад" в НДК. Това са 6 проекта, представящи различни видове техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на НДК. Част от скулптурите и инсталациите са създадени с материали, подсигурени от членове на FESPA България - Световната организация за рециклиращи технологии. Авторите ще бъдат наградени със сертификати за достижение във хартиеното изкуство.
Избраните автори са Аделина Раковска, „Ароматът на цъфналата слива изгря със слънцето на планинската пътека“; Елена Белова, „Трансформация“; Екатерина Христова и Емил Деянов, „Копнеж“; Маргарита Допчева, „Зависимост“; Силвана Илиева, „Риф“; Христина Дечева, „Така пише Бог. Звукът – първичният градивен материал“.
Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 14-тото издание на "Аматерас – Годишна изложба конкурс за хартиено изкуство". Това е емблематичният раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят.
Международно жури ще излъчи победителите между избраните 61 автори от 21 държави. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации – Министерство на културата, Столичната община и FESPA България.
Произведенията в двете изложби отправят послания за утвърждаване на човешките ценности и опазване на сигурността на нашата планета и мира в света.
Авторите са фокусирани върху инсталационни форми, обекти и скулптури, които имат по-мащабно звучене чрез огромно разнообразие на техники и послания. Голяма част от тях са утвърдени имена в това изкуство и членове на дългогодишни партньори на фондация „Аматерас“, като IAPMA (Световната асоциация на авторите работещи с хартия) и професионалната асоциация - NEXUS, Япония.
Много от участниците в конкурса са познати имена не само в България, сред които Елиана Анхина и Анжела Барбу от Бразилия; Елмар Пейнтнер и Вилхелм Шрам от Австрия, Летисия Бургос и Ева Токер от Аржентина, Атанас Михалчев, Аделина Раковска, Веска Абад, Здравка Костадинова, Красимира Дренска, Маня Вапцарова, Розина Макавеева и Цвета Петрова от България; Ирене Рамензее и Ирене Хопенберг – Германия, Ацуми Мурата, Кенджи Сато, Норико Амано, Нобуко Уеда и Сумие Мацура от Япония, Брюно Давид и Марсел Бенаму от Франция и Метка Пепелнак от Словения.
Фестивали и чествания
29.05.2023 - 04.06.2023

Пролетен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

пред Националния дворец на културата
Пролетният панаир на книгата ще се проведе от 29 май (понеделник) до 4 юни (неделя) в парка пред Националния дворец на културата с рекорден брой участници, заглавия и премиери. Над 14 000 заглавия на 144 издателства ще търсят своите читатели по време на 80 литературни събития в панаирната седмица.
Пролетният панаир и Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи са част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“ с акцент към най-малките читатели, които и тази година ще могат да открият най-новите детски книжки в специално обособен кът. А за Деня на детето организаторите са подготвили и приказна празнична програма.
Официалното откриване на Пролетния панаир на книгата и на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще бъде в 11.00 часа на 29 май.
На сцената за културна програма в следващите дни ще има многобройни премиери и срещи с автори, преводачи и илюстратори на над 40 нови творби. Още толкова нови заглавия ще бъдат представени на щандовете на издателствата, разположени в повече от 60 шатри на над 1500 кв.м изложбена площ. Паралелна програма ще върви в книжарници, литературни клубове и много други локации в столицата. Пролетен панаир на книгата и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи са част от Ккалендара на културните събития на Столичната община за 2023 г.
Работно време на изложението: 10.00 ч. - 20.00 ч. в делничните дни, 10.00 ч. - 19.00 ч. в неделя.
Фестивали и чествания
01.06.2023

Музейко празнува Деня на детето

Музейко
На 1-ви юни Общински културен институт Научно-образователен детски център „Музейко“ ще изненада малките посетители за техния празник с куп интересни дейности и вълнуващи игри.
Пълната програма на "Музейко" в празничния ден:
Програма:
Честит любим ден!
В този любим на Музейко ден - Денят на детето, ще изненадаме нашите малки посетители с куп интересни дейности и вълнуващи игри!
Наш специaлен гост ще бъде мечето на TEDI, което е приготвило карти с мисии, лабиринти, пъзели и забавления за целия ден!
Други любими гости ще бъдат експертите от Българско Дружество за Защита на Птиците, с които ще се впуснем в творческа работилница посветена на египетския лешояд и неговото опазване. Ще правим маски и ще раздаваме подаръци!
Ето още какво Ви очаква за деня:
1. Дейност за малките на открито: Малкият рибар Кой живее на морското дъно? Раци, морски звезди, медузи и други водни същества. Тук задачата на Вашите деца е да ги ловят и да ги прибират в кофичка. Малките рибари трябва да бъдат бързи, умели и да не спират да се забавляват.
Зелени площи в двора; 10:30 – 17:30 ч.; (2+год.)
2. Maker Space: Катамарани (7+)
Катамараните са невероятни плавателни съдове, които са произведение на иновативната мисъл на човека, който е успял да съчетае устойчивостта на двата корпуса със скоростта на движението и са символ на свободата и независимостта в морските приключения! Този месец в работилницата на Музейко – Maker space, заедно с Вашите малчугани ще майсторим катамарани. С предварително подготвени материали и насоки от нашия екип, всеки ще може да направи и отнесе у дома си малък модел на този интересен плавателен съд.
Ет. 2, работилница Maker Space, 11:00-12:20, 14:00 – 15:20, 16:00 - 17:30 ч.
3. Планетариум
Ще покажем най-краткия път от Земята до Космоса. Ще разходим Вашите малки мечтатели из Слънчевата система и ще се научим каква приказка се крие зад съзвездията над нас. Заповядайте в нашия Планетариум на ет. 2.
Ет. 2, капацитет: 10 души на шоу, Цена: 2 лв., 10:30; 11:30; 13:10; 14:00; 15:00(английски език), 16:30 ч.; (7+год.)
Какво още: Зоопаркът в гр. София ще бъде домакин на Музейко – научният детски център на Деня на детето.
Това събитие ще предложи разнообразни дейности и занимания, които ще забавляват и обогатяват децата от всяка възраст от 14:00 до 18:00 ч.
Фестивали и чествания
01.06.2023

Район Средец Куклен театър в Борисовата градина

На 1 юни от 17.30 часа на Лятната естрада в Борисовата градина район „Средец“ в партньорство със Столичния куклен театър кани малчуганите да се забавляват с героите от кукленото представление “Косе Босе“.
При лошо време кукленото представление ще се състои в Столичния куклен театър - в салона на ул „Ген. Гурко“ №14.
Драматизация и режисура: Тодор Вълов
Сценография: Стефка Кювлиева
Музика: Елена Методиева
Участват: Ана-Мария Лалова, Ваня Камянска, Любомир Генчев, Мариан Рангелов
Едва ли има българско дете, което да не знае приказката „Косе Босе”. Но в спектакъла с кукли и живи актьори тази поучителна история е представена малко по-различно. Увлечени в театрално надиграване, актьорите допълват и обогатяват краткия сюжет на позната история с нови герои и ситуации.
Косе Босе, Брезата-Брезичка, Ручеят-Рекичко, Поляната-Поляна, Лисан-Лисицата и Кучето Даки са героите на комичното куклено-театрално представление, облечно в атрактивна визия, преплетена с хумор и динамична музика. Район "Средец" и творческият екип на спектакъла пожелават приятно забавление, както на малките зрители, така и на техните родители, учители и придружители.
Фестивали и чествания
01.06.2023

Празник "1-ви юни от приказките"

Спортен комплекс "Амик Спорт" (зад зала „Арена“)
На 1 юни от 10.00 ч. до 17.00 ч. в Спортен комплекс "Амик Спорт" (зад зала „Арена“) ще се проведе фест „1- ви юни от приказките“.
Програмата включва концерт с участието на вокално-театрална формация „Врабчетата“ и детски хор „Пим-Пам“, концерт на талантливи деца от 119. СУ и 81. СУ, интерактивен танцов спектакъл „Браво, деца!“, четене на детски приказки с актьорите Петко Венелинов, Живко Джуранов и писателката Ралица Найденова, „Джаз за деца с Венци Благоев“, уъркшоп с художничката Мира Мирославова, въздушна акробатика с Pole Dance Bulgaria, обучение по Първа помощ за деца с Лазар Радков и много забавления.
Фестивалът се провежда на територията на спортен комплекс "Амик Спорт" на ул. "Акад. Георги Бончев" №4 (в непосредствена близост до сградата на издателство БАН).
Събитието е подходящо за деца от 3 до 14-годишна възраст.
Фестивали и чествания
01.06.2023

Дом на културата "Искър": Детски празник

Дом на културата Искър
Детски празник
Фестивали и чествания
01.06.2023

Отпразнуване на Денят посветен на децата, с празничен концерт.

Пред централен вход на ОКИ ДК „Красно село“
В програмата са предвидени участия на ученици от класа по поп и джаз пеене на Румяна Коцева. Куклен етюд на театър „Сириус“. От НЧ“Средец-1926“ гостуват Студио „Театър и пеене“, Флоклорен танцов ансамбъл „Боговица“ с индивидуално пеене, изпълнения на арфа, цигулка, пиано.
Пред централен вход на ОКИ ДК „Красно село“, 17:30 - 19:00 ч.
Вход свободен
Фестивали и чествания
02.06.2023

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

пред бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина"
На 2 юни (петък) от 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина" ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-мата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България.
В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл "България" с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев. Слово ще произнесе проф. Венцислав Велев.
Церемонията е част от Календара на културните събития на Столичната община.
Фестивали и чествания