Slider

Новини


СОФИЯ С НОВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ И ГОСТИТЕ СИ ПРЕЗ 2018 Г.

Четвъртък, 01 Февруари 2018

В общинските планове за 2018 г. София планира още удобства в полза на своите граждани и гости. Както в повечето големи европейски градове, в българската столица също ще има нощни автобусни линии – още през пролетта. Идеята е пилотна, но тестът за няколко месеца ще покаже има ли интерес към услугата. Линиите ще са три и ще свързват различните части на града. Автобусите по тези линии ще се движат на интервал от 1 час.

Столична община отделя специално внимание и на връзката на София и планината Витоша, която предлага неизчерпаеми възможности за спорт и рекреация. Нова автобусна линия 163 от НДК до Златните мостове ще функционира още от следващия месец, предвиден е и увеличен брой автобуси до планината.

Освен подобренията в градския транспорт, знакови градски пространства ще бъдат ремонтирани и модернизирани. Сред тях са две зони от централната градска част. В първата са съсредоточени някои от най-значимите символи на града – храм-паметникът „Св. Александър Невски“, площад “Народно събрание“, паметникът „Цар Освободител Александър II“, църквата “Св. София”, сградата на Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, градината "Св. Климент Охридски", пространството между ул. „Оборище“ и Централния военен клуб и др. Втората зона обхваща една от колоритните търговски улици на града - ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащите ѝ площади „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“, които са част от живата културна памет на столицата. Как ще се променя София през 2018 г. – проверете сами!

Предвижда се тези знакови за столицата места да бъдат свързани в обща система с идентичен градски дизайн. Те не само ще бъдат модернизирани и благоустроени, но и ще станат още по-достъпни за жителите и гостите на София.