Slider

Новини


ПРОДЪЛЖАВАТ УСИЛИЯТА ЗА ПРОУЧВАНЕТО НА ИСТОРИЯТА НА СОФИЯ

Понеделник, 30 Юли 2018

В българската столица днес продължават усилията за проучване на историята. Два са големите археологически обекта - на площад „Св. Неделя“ в центъра на града, където има няколко археологически пласта, и на бул. „Шипченски проход“, 1113, където е най-древната история на София. В края на всеки археологически сезон всички находки можете да видите на специалната експозиция в Регионалния исторически музей на София. До 3 септември 2018 г. в него може да разгледате изложбата „В зората на европейската цивилизация: Слатина – София на 8000 г.“.

След пет години проучвания на терен на неолитното селище „Слатина“ тази година археолозите приключват работата си. Предвижда се от есента на 2019 г. да започне изграждането на археологически парк и посетителски център там. Със средствата и на градинското, и на парковото изкуство ще бъде представено на посетителите как е изглеждало селището от преди 8 000 години. Раннонеолитното селище „Слатина“ в София съществува през периода 6100 – 5500 г. пр. Христа и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Дали останките от „стени“ там са служели като отбранителни съоръжения, или цялото съоръжение е имало обредно-магическа функция – това са въпроси, на които предстои отговор с приключването на археологическия сезон.

Столична община осигурява финансирането на тези проучвания, както и на археологическите изследвания на площад „Св. Неделя“ в центъра на съвременна София. Опазването на културното наследство и посланията на поколенията преди нас е от изключителна важност за София. Съвременният град продължава да разказва историята на Европа в детайли, които ще откриете само тук – в резиденцията на римските императори от периода на Античността!