Slider

Новини


СОФИЯ СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Четвъртък, 30 Август 2018

Преобразяват Женския пазар за „Пловдив 2019”

По покана на Пловдив с цел да се обогати културното съдържание на програмата на национално ниво и да се отвори местната сцена към европейско и международно партньорство градовете – финалисти в надпреварата „Европейска столица на културата 2019“ - София (с 12 проекта), Варна (с 3проекта) и Велико Търново (с 2 проекта) се включват в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година - проекта „Пловдив 2019“.

Предложенията им ще развиват цели и идеи от програмите, заложени в апликационните книги на градовете от финалния етап на състезанието за първата българска европейска столица на културата, което бе спечелено от Пловдив. Един от проектите, с които София ще се включи в програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г., е преобразяване на атрактивния Женски пазар за една седмица в дигитална художествена галерия чрез прожекции на видеоинсталации. Проектът за преобразяване на Женския пазар е озаглавен Videoforms/Videoplatform и е най-мащабната организирана кампания в историята на София, която има за цел да покаже иновативно съвременно художествено съдържание, синхронизирано върху фасади на сгради, електронни билбордове, автобусни спирки и др. През април 2019 година на мястото ще бъдат прожектирани видео продукти от български и световни артисти /Трине Лизе Недреаас, Бреда Бебан, Браян Дейли, Марта Трифонова/. Ще има и специални събития в художествената галерия на Женския пазар - фотографска изложба на Джеймс Хил.

До тогава Женският пазар на София продължава да привлича граждани и гости на столицата с разнообразие от свежи зеленчуци и плодове, традиционни български млечни продукти – кашкавал, сирене и масло, традиционни български носии, карета и глинени съдове, както и още десетки колоритни предложения за трапезата и градината.