Slider

Новини


КЪСНОАНТИЧНА ГРОБНИЦА СЪС СТЕНОПИСИ ДОПЪЛВА АТРАКЦИИТЕ НА СОФИЯ

Четвъртък, 30 Август 2018

Интересни находки и на площад „Св. Неделя“ добавят още към историята на Сердика като град на заможни хора

В самото начало на месец август – на трети август 2018 г – при ремонтни дейности на ул. „Московска“ край базилика „Св. София“ бе открита късноантична гробница със стенописи – вероятно от края на IV в. началото на V в.. Край този храм, дал името на София, е разположен огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1000, може би 1500 подобни структури. От тях 56 гробнични съоръжения са вече експонирани в археологическото ниво под базилика „Св. София“. Голямата изненада е, че новооткритата гробница е много добре запазена, тя е от класическия тип с куполно застрояване от тухли, но още по-голямата изненада е, че има стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи от този период, а това е третата гробница със стенописи край храма „Св. София“ – след гробницата от IV в. с флорални мотиви и раннохристиянската гробница на Хонорий от Vв.. Новооткритата гробница е фамилна, използвана продължителен период от време. Тя ще бъде проучена и ще бъде направен специален вход със стълбище, за да могат гостите и жителите на града да разгледат стенописа. Официалното представяне на гробницата вероятно ще бъде през лято 2019.

Успоредно с това на площад „Света Неделя” в сърцето на съвременна София археолозите откриха още сребърни монети и златни накити, работилница за бронз и глинени духала за разпалване на огъня. Сердика е била оживено място през II в. – IIIв.. Търгували са с днешна Северна Африка, района на Либия, за което свидетелства открито дъно на лампичка с печат на производителя, търгували са и с Мала Азия и Египет, за което също свидетелстват съдове с типичната за Римската империя от онова време украса "барботино". За богатия живот на жителите свидетелстват и стъклени топчета за игра. Колко заможни през II-ри III-ти век били хората в Сердика разказва и фактът, че си поръчвали стриди за ядене от Егейско море, доставяни живи.

През септември ще бъде обявен конкурс за разработването на архитектурен проект за експониране на намерените останки и интегрирането им при изграждането на площад „Св. Неделя“.

С всяко ново археологическо проучване българската столица продължава да изненадва гостите и жителите си с нови факти за предците по тези земи, за техния ежедневен живот, за културата и знанията им, за вярата и уменията им, за всичко, което можем да научим от тях за света… Затова съвременна София е отворена книга на мъдрите предци, натрупали осем хилядолетия знания и културни пластове. Всеки може да ги прочете – посетете София!