Slider

Новини


СОФИЯ – ПОСТОЯНЕН НОСИТЕЛ НА ТИТЛАТА „ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА"

Петък, 31 Август 2018

Кметът на София става почетен президент на ACES Europa за 2019-а г.

Всички програми и инициативи на българската столица във връзка с титлата „София - Европейска столица на спорта 2018" бяха високо оценени в края на август 2018 г.: в писмо на ACES EUROPA до Столична община в резултат на постигнатото досега София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта", а Кметът на града - за почетен президент на ACES Europa за 2019-а г. , което се случва за първи път в практиката на тази организация. Официалната церемония за тези събития ще бъде на 4 декември 2018 г. в Брюксел, когато София ще предаде щафетата на Будапеща като бъдеща Европейска столица на спорта 2019 г.

София съумя да насърчи масовия спорт - за последните четири години събитията на инициативата „Cофия – Европейска столица на спорта“ събраха над 1.2 млн. участници, зрители и гости на организираните фестивали, състезания, спортни празници. Всяка година броят на участниците и гостите на тези спортни събития бе увеличаван в пъти: от 140 000 през 2015 г. до 960 000 души през 2019г. Към статистиката за последните 4 години можем да отбележим проведени близо 500 събития, от които над 200 са за 2018 г. София постига тези високи резултати не само чрез организацията на много спортни събития, а и чрез инвестиции в спортна инфраструктура – изградени са 45 фитнес площадки, 38 маси за тенис в столичните паркове и градини. Спортът се развива в детските градини и училищата, където до момента са построени 10 нови спортни зали и физкултурни салони и предстои строеж на 6 нови многофункционални спортни зали.

В София спортът е достъпен за всички. До края на годината общината полага усилия да поднови голяма част от настоящите автобуси, които обслужват линиите до Витоша. Планината на софиянци е също неизчерптаем източник на възможности за спорт и развлечения целогодишно. Така София е призвана да бъде спортна столица на хиляди спортуващи.

Очаква се най-голям интерес да привлече събитието „Европейската нощ на спорта" на 29 септември 2018г. За него се предвижда обиколка и скоростно изкачване (фасадно и вътрешно) на НДК, спортно ориентиране в сграда, издигане с балон и скок с бънджи. Насладете се и вие на зрелището и спортните емоции на Европейската столица на спорта София!