Slider

Новини


НА ПРАЗНИКА НА СОФИЯ 13 ИЗВЕСТНИ БЪЛГАРИ СТАНАХА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СТОЛИЦАТА

Четвъртък, 27 Септември 2018

С това звание от 1993 година до сега са удостоени 176  достойни българи

На 17 септември 2018 г. известни български творци, преподаватели и учени бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на София" или получиха Почетен знак на Столична община за своите заслуги и работа за града. Отличията бяха връчени на специална празнична сесия на Столичния общински съвет от председателя на съвета Елен Герджиков и в приъствието на кмета Йорданка Фандъкова.

Званието "Почетен гражданин на София" получиха:

1.Проф. Божидар Манов – кинокритик. Декан на факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ, преподавател в НБУ, автор на десетки книги, сценарии и научни трудове.

2. Филип Трифонов – актьор. Една от звездите на българското кино. Участвал е в десетки филми като „Момчето си отива“, „Не си отивай“, „Адио Рио“, „Изпит“, „Преброяване на дивите зайци“, „Оркестър без име“ и много други. С много постижения и на театралната сцена, част от екипа на Сатиричния театър.

3. Богдана Карадочева – поп изпълнител на едни от най-популярните български хитове. Има дуети с български и чуждестранни звезди. За нея пишат песни най-изтъкнатите текстописци и композитори.

4. Васил Найденов – поп изпълнител, един от най-обичаните и популярни български музиканти, който продължава да радва публиката си и днес.

5. Гергина Тончева – дългогодишен директор на Национална гимназия за древни езици и култура от самото ѝ основаване през 1977 г. Пример и символ на доброто образование в България.

6. Акад. Пламен Карталов – режисьор, оперен мениджър и педагог. Като директор на Софийската опера и балет въвежда една от най-ефективните и продуктивни организации на управление с голям успех в международното сътрудничеството. С голям принос за световната слава на българското оперно изкуство.

7. Димитър Симеонов – музикант, композитор и преподавател. Един от най-изтъкнатите музиканти в България, основател на естрадния оркестър на БНР и БНТ, за който работи десетилетия наред като инструменталист, композитор и аранжор. Основател и ръководител на оркестър „София“, който 2019 година ще навърши 55 години. Първият преподавател по саксофон в ДМА.

8. Валентин Бобевски – известен български диригент и композитор. Художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, младежкия хор „София“, хор „Гусла“. Носител на много национални и международни награди.

9. Акад. Александър Балкански – най-популярният български цирков артист по света и създател на най-големия цирк в страната. Балкански развива, популяризира и съхранява традициите на цирковото изкуство.

10. Проф. д-р Николай Овчаров – известен български археолог, член на редица световни научни институции. Преподавател и откривател, носител на десетки звания и отличия.

11. Владимир Пенев – актьор с изключителен принос в съвременното българско театрално и кино изкуство. Министър на културата, носител на редица отличия. Любимец на българите.

12. Рада Москова – български писател, драматург и сценарист. Един от най-обичаните автори на детска литература. Приносът ѝ в българския духовен и културен живот е неоспорим.

13. Мими Николова – голямата звезда на българската естрада, изпълнител на „Замълчи, замълчи“, „Когато луната изплува“, „Двата бряга“ с Борис Годжунов, „Бягство в Ропотамо“, изпълнител на хитова филмова музика.

Почетен знак на Столична община за:

1. Национална спортна академия „Васил Левски“ за 75-годишния ѝ юбилей

2. Проф. д-р Цекомир Воденичаров – декан, основател и идеолог на първия Факултет по обществено здраве в МУ.

3. Фолклорен ансамбъл „Жар“ при читалище „Петър Берон“ за 80-годишнината му.

4. Държавен музикален театър – София по повод 100 години професионален оперетен театър и 70 години от създаването на театъра.

5. Камерен вокален ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“ по повед 50-годишния му юбилей.

6. Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис Трети“, който е създаден още през 1968 година от Лиляна Тодорова.