Slider

Новини


Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1“

Събота, 20 Октомври 2018

Срещата се проведе в Националния дворец на културата на 20 октомври 2018 г. под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво“. Тя бе организирана от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Областния управител на Област София в партньорство със Столична община, Националното сдружение на общините в Република България и Националния дворец на културата, както и Секретариата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ, Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай и Китайска народна асоциация за приятелство с чужбина.

Събитието се проведе само три месеца след Седмата среща на правителствените ръководители на държавите от формата, състояла се в София на 7 юли 2018 година. Целта на форума е да доразвие и надгради постигнатите резултати и договорености от Срещата на върха, на която бяха очертани и „Насоките от София“.

Дискусиите по време на срещите в София се съсредоточиха върху развитието на сътрудничеството в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните и демонстрационни зони и паркове, малките и средните предприятия. Вече 22 български общини са побратимени с 32 градски агломерации, градове и провинции от Китайската народна република, а столицата на България става все по привлекателно място за туристи. Общо 15% е ръстът на чуждестранните туристи през 2017 г., а за първите осем месеца на 2018 г. той е 3%, като общият брой туристи е 905 375.Общият брой на нощувките е 1 622 142 и бележи увеличение с почти 2 %. Нощувките на китайските туристи са се увеличили с 25%.Градът е на трето място сред европейските градове, регистрирали най-голям ръст на туристи през периода 2009 – 2016 г. – 9.4% . Туристите от Китай заемат 13-то място, като увеличението е с 25%. София се нареди в престижните топ 10 на световните градове за започване на стартъп и е притегателен център за все по-големи компании в IT сектора. София, заедно с Югозападен регион, е сред 10-те на най-добре представящи се градове в Европа, в класацията на американския Milken институт.

България вече е била домакин на два форума на местните лидери в рамките на формата – Третата работна среща на Асоциацията на областните управители на страните от ЦИЕ и Китай, провела се в Пловдив на 19 октомври 2017 г., и на Първата среща на кметовете на столиците на страните от ЦИЕ и Китай в София на 27 септември 2016 г.