Slider

Новини


СОФИЯ Е МОЩНО КУЛТУРНО ПОСЛАНИЕ ПРЕЗ ЮНИ

Петък, 31 Май 2019

Национални светини и културни паралели ще грабнат вниманието на граждани и гости на българската столица

След гостуването на папа Франциск в София на 5 и 6 май 2019 г и молитвата за мир на Земята, която той отправи заедно с другите религиозни общности от сърцето на антична Сердика, съвременна София издига ръст през юни като културен посланик. По повод най-българския празник – 24 май, ден на славянската писменост и българската просвета и култура, празник на българския културен принос към културата на цяла Европа, в София бяха експонирани мечът и пръстенът на основателя на Стара Велика България хан Кубрат (635-650), които днес са част от колекцията на Ермитажа на Русия. Националната художествена галерия (Балната зала на Двореца - пл. Княз Александър І) ще посреща желаещите да видят тези български ценности до края на месец юни 2019 г. в рамките на Дните на Държавния Ермитаж на Русия в София.

Националният археологически музей предлага в допълнение на постоянната си експозиция да се докоснете до изкуството на древните римски майстори и до живота на римското общество в изложбата "Цветни картини от древния Рим: мозайки от Капитолийските музеи" до 28 юли 2019 г. и успоредна постерна изложба „Усет за разкош“ на откритите в българските земи мозаечни пана от същия период.

В допълнение на постоянната си експозиция Регионалният исторически музей на София предлага още любопитни находки от петата годишна изложба "Археология на София и Софийско", открити през изминалия археологически сезон на 2018 г.

От 18 май до 28 юни 2019 г в София тече и XV фестивал на изкуствата „Борис Христов“, посветен на 105-годишнината от рождението на великия български оперен артист, педагог и дарител.

София издига послания чрез силата на изкуството – послания за мир и културно развитие, давайки път на талантливите и достойни с музата си автори на бъдещето.