Slider

Новини


НА 1 ОКТОМВРИ 2019 Г. СОФИЯ ВИ КАНИ НА ПОКЛОННИЧЕСКИЯ ПЪТ „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН“ ДО КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР

Вторник, 01 Октомври 2019

Поклонническият път „Покров Богородичен“ започва на 1-ви октомври в 08.00 ч. от църквата „Св.Петка” в кв. Кремиковци, София. Участниците в него извървяват пеша пътя до манастира „Св. Георги Победоносец”, където ще вземат участие в тържествената света литургия. Това е един от средновековните български манастири, където стенописта от 1493 г. е представителен образец на поствизантийското изкуство.

В манастира Столична община за поредна година подкрепя финансово сериозна научна експедиция – археологически проучвания върху най-ранния период на обителта. Той вероятно датира от 14-15 век. Има и некропол от късното Средновековие и също е с много богати находки. В началото на ХХ в. в този манастир е построен нов по-голям куполен храм, посветен на Покров Богородичен. Така Кремиковският манастир „Св. Георги“ е богат учебник по богословие и християнска история и очаква поклонниците, сгушен сред борова гора в полите на Стара планина, на 2 км по асфалтов път северно от кв. „Кремиковци”.

Поклонническият път се провежда по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия и съдействието на Столична община, за да популяризира християнското поклонничество в България. Очакваме ви!

До квартал Кремиковци пристига градски автобус 117 от автостанция „Изток“. За повече информация: https://www.visitsofia.bg