Slider

Новини


КУЛТУРНИТЕ ПОСЛАНИЯ НА СОФИЯ ПРЕЗ 2019 Г.

Четвъртък, 28 Ноември 2019

През 2019 г София отбеляза своя 140 – годишен юбилей като столица на България. Много концерти, изложби и събития бяха посветени на тази годишнина, както и два нови филма, които разказват нейната история – „105 минути София“ и „С нами Бог“. Боянската църква, най-голямата атракция на София, отбеляза две юбилейни години – 760 години от обновяването на храма от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гостуването на папа Франциск в София на 5 и 6 май 2019 г и молитвата за мир на Земята, която той отправи заедно с другите религиозни общности от сърцето на антична Сердика, даде на съвременна София ръст на културен посланик. Светият отец Папа Франциск остави подарък за монумента „Камбаните“ в София, създаден преди 40 години по повод организиране на детската асамблея „Знаме на мира“ в България. Камбаната от Ватикана се нареди сред интересния комплекс от 107 камбани по повод тази юбилейна годишнина на комплекса през 2019 г.

За най-българския празник – 24 май, ден на славянската писменост и българската просвета и култура, празник на българския културен принос към културата на цяла Европа, в София бяха експонирани мечът и пръстенът на основателя на Стара Велика България хан Кубрат (635-650), които са част от колекцията на Ермитажа на Русия.

По повод 150 годишнината от основаването на Българска академия на науките в Националния археологически музей бе открита изложбата "Цветни картини от древния Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и успоредна постерна изложба „Усет за разкош“ на откритите в българските земи мозаечни пана от същия период, последвана от изложба с най-голямото българско съкровище - „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, която можете да посетите до 26 януари 2020 г.

Регионалният исторически музей на София предложи още любопитни находки от петата си годишна изложба "Археология на София и Софийско", открити през археологически сезон - 2018 г. Беше разкрита част от северната крепостна стена на Сердика и част от външната стена – протейхизма, а между тях - античен канал, който вероятно е имал отводнителни функции. Така съвременна София скоро ще предложи сред изкушенията си нов археологически обект, свидетел на историята на антична Сердика. Нов филиал на Регионалния исторически музей-София отвори врати на 1-ви юни 2019 г. в Ларгото – АККК „Сердика“ - място за образователни дейности за различни възрастови групи: семинари, презентации, уъркшопи.

2019 година даде началото и на първия античен фестивал „Сердика е моят Рим!“, организиран от сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE", за да популяризира античното наследство на София и да привлече вниманието към реставрираните антични обекти „Западна порта на Сердика“ и „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“. Партньор на фестивала е Столична община.

С небесен водосвет от 1 до 6 август 2019 г. се проведе десетият юбилеен поклоннически маршрут „Рилският Чудотворец“ – най-големият на Балканите. През 2019 година се отбелязаха 10 години от началото на възобновения поклоннически път "Рилският Чудотворец" и 550 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител. През 2019 г. София продължава разказа си за Неолита - трето погребение в неолитното селище в кв. „Слатина“ беше открито, а проучванията в централната част на българската столица на археолозите от Регионалния исторически музей – София доведоха до интересни находки в разгара на летния сезон.

За обновения дух на София, уловен от автора Жан Севила, можете да прочетете в блога flyingbaguette.com. На българската столица гостува и тв екип на държавната руска телевизионна компания ВГТРК в дните от 1 септември до 4 септември 2019 г. Гостите заснеха видеоматериал за изготвяне на тв филм от поредицата „Один день в городе“ на канала „Моя планета“.

Освен с послания за мир и културно развитие, през 2019 г. София направи заявка за бъдещето и чрез създаване на Организация за управление на Софийски туристически район.

Юбилейната 140 годишнина като българска столица София ще отбележи с още една изложба: „Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица“, която проследява живота и развитието на града, отразени в творбите на поколения български художници и може да бъде разгледана до 26 януари 2020 г. в Софийска градска художествена галерия.

Хилядолетна София носи дълбоко културно послание – подарете си емоциите на този древен и модерен град!