Slider

Новини


Исторически паркове и градини на София

Сряда, 22 Юни 2022

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ реализира документалната изложба „Исторически паркове и градини на София“. Създадена в чест на първите паркостроители на София, експозицията обхваща периода 1878 – 1939 г. Тя може да бъде разгледана в периода 24 юни – 25 септември 2022 г. в сградата на Музея (пл. „Бански“ 1).

Изложбата „Исторически паркове и градини на София“ представя документи от фотоархива, архива с пощенски картички и архива за недвижимо културно наследство на Регионалния исторически музей – София. Проследява развитието на зелената система на София от обявяването й за столица до началото на Втората световна война.

Реализацията на зелената система е възможна благодарение на труда на чуждестранни и български специалисти. Отдадена е почит на най-изявените, сред които е французинът Йосиф Фрай. В периода 1906 – 1933 г. той заема длъжността „градски градинар“.

В експозиционно отношение хронологично са представени съществуващи, както и изчезнали или променени градински съоръжения. Фигурират емблематични за града паркове и градини: Градската градина (Александровска), резерватната част на Борисовата градина, Университетската ботаническа градина и др.

Разгледани са комплекси с историческо озеленяване, например паркът на Военното училище (сега Военна академия „Г. С. Раковски“), паркът на Духовната семинария, мемориалният комплекс Софийски централни гробища и др.

Включени са знакови озеленени площадни пространства. Водещо е мястото на площад „Свети Александър Невски“ със сложната си и цялостна система на исторически озеленени площи. Представени са площадите „Бански“, „Руски паметник“, „Света Неделя“, „Възраждане“ и др. В изложбата документално присъстват градините около софийските църкви и кварталните градини (някои са първите разсадници на София от началото на ХХ в.). Включена е информация за залесяването на първите софийски булеварди и озеленяването на Перловската и Владайската река.

В изложбата е представена и една от най-успешните реализации в градинско-парковото изкуство на София – реконструкцията на Розариума в Борисовата градина от 2019 г., по проект на Столична община.

Специално за изложбата са направени хербарии на растения от историческите паркове и градини. Растенията са събирани през месец май 2022 г. Автор е доц. д-р Димитър Узунов от Националния природонаучен музей – БАН./

Партньори на изложбата „Исторически паркове и градини на София“ са: Столична община, Националният природонаучен музей – БАН, Софияплан, СО.